רבים חושבים שפיזיותרפיה מתאימה רק לאנשים מבוגרים או כטיפול לאחר ניתוח, אבל האמת היא שישנם עוד הרבה מקרים שבהם כדאי לשקול פנייה לפיזיותרפיסט, בעיקר בעקבות פציעות ספורט. אך לפעמים קשה לדעת אם יש צורך בטיפול פיזיותרפיה או שהבעיה יכולה לחלוף מעצמה. אז כיצד יודעים? תקראו ותגלו!
פיזיותרפיה הוא תחום טיפולי פרא-רפואי העוסק בסוגים שונים של פציעות ופגיעות במערכות התנועה של הגוף. מרבית האנשים פונים לטיפול פיזיותרפיה רק לאחר ניתוח בעוד אחרים סבורים שהתחום מיועד רק לפגיעות הקשורות להתנוונות של הגוף בשל הזדקנות. אך למעשה, פיזיותרפיה, בעיקר בתחום הספורט, יכולה לעזור לכל אחד ואחת ובכל גיל.
ישנם ארבעה מקרים נפוצים שבהם פיזיותרפיה היא הטיפול האולטימטיבי:
- כאב בזמן ביצוע פעולה – ישנם כאבים שמופיעים רק בעת ביצוע פעולה מסוימת ואינם מורגשים כל הזמן. לדוגמה, כאב ברכיים שמופיע בזמן עלייה או ירידה במדרגות, כאב גב שמופיע בדיוק כשמנסים להרים את הילד או כאב כתף המופיע בזמן אימון. לעיתים כאב כזה יכול להופיע לאחר פציעה ספציפית שאנו יודעים מתי ואיך קרתה, ולעיתים יכול להופיע ללא סיבה שאנו יכולים לדעת.
במקרים אלה כדאי לפנות לפיזיותרפיסט, אשר לאחר תשאול ואפיון הבעיה והסממנים שלה יכול לאבחן מהם הגורמים האחראים לכאב. לפי הממצאים, ניתן יהיה לבנות תוכנית טיפולים, הכוללת תרגולים ייעודיים לטיפול בבעיה, להפחתת הכאבים ולהעלאת עומסים על האזור הפגוע כדי לשוב לשגרת פעילות נטולת כאבים. - כאב שמופיע ללא תלות בפעולה כלשהי – ישנם מקרים שבהם הכאב מופיע בזמן מנוחה ואי אפשר לדעת מה הסיבה להופעתו, כמו כאב כתף בזמן שינה או כאב גב שנוכח באופן קבוע, ללא תלות בפעולה מסוימת. לעיתים קשה לאתר את המקור לכאבים מהסוג הזה ובהרבה מקרים הם עוברים מעצמם לאחר פרק זמן מסוים.
אם הכאב לא עובר, ובוודאי אם הוא הולך ומחמיר, כדאי לפנות לפיזיותרפיסט שיבדוק מה המקור לכאב ובעזרת תשאול ובדיקה פיזיולוגית יזהה מה תורם להקלתו ומה מעורר אותו וגורם להחמרתו. בהתאם לכך, הפיזיותרפיסט יתאים תוכנית טיפולים אשר תסייע להפחית בהדרגה את התסמינים ולחזור לתפקוד רגיל. תוכנית הטיפולים לרוב כוללת תרגולים לחיזוק האזורים החלשים, לניהול התסמינים ולהפחתת הסיכויים להחמרה של המצב. בהרבה מקרים אנו נעזרים במכשירים כמו גלי הלם, חשמל ולייזר שעוזרים להוריד כאב ומאפשרים ביצוע טוב יותר של התרגול. - שיקום לאחר פציעה – פציעה גופנית גורמת למעשה לטראומה של האיבר הפגוע, כך שתהליך השיקום אינו כולל רק החלמה מהמצב אלא גם חזרה לפעילות וליכולות הגופניות טרם הפציעה. כך, למשל, פציעת כתף כתוצאה מאימון משקולות או פציעת גב במהלך אימון סקוואט יכולה לא רק לפגוע ביכולת להתאמן אלא לעיתים אף להשבתה ממשוכת מביצוע הפעילות.
כדי לחזור לשגרת אימונים מלאה כמו שהייתה לפני הפציעה וכן להמשיך לשפר את היכולות הגופניות, יש לפנות לפיזיותרפיסט ספורט אשר מומחה בפציעות אימונים ויש לו הידע והמיומנות לבדוק את הפגיעה, להבין כיצד קרתה בזמן האימון ולהעריך את הנזק שנגרם. בהתאם לכך, ייבנה תהליך שיקום שיכלול ניהול נכון של עומסים והעלאה הדרגתית בעומסים במטרה לשקם את האזור הפגוע, לשפר את היכולות הפיזיות בביצוע הפעולה ולהוריד את הסיכוי להישנות הפציעה בעתיד. - שיקום לאחר ניתוח – סיבה נפוצה שבגללה נהוג לפנות לטיפול פיזיותרפיה הוא שיקום לאחר ניתוח. הטיפול הכרחי הן כדי למקסם את הסיכויים להצלחת הניתוח והן כדי לחזור לפעילות הגופנית שקדמה לפציעה. תהליך השיקום לאחר ניתוח משתנה מפגיעה לפגיעה ותלוי גם במוטיבציה של המטופל/ת להתמסר לתהליך השיקום. כך, למשל, ניתוח לתפירת מניסקוס דורש שיקום של עד כחצי שנה, זאת לעומת שיקום לאחר ניתוח לשחזור הרצועה הצולבת שיכול להימשך כתשעה חודשים.
על כן, תהליך השיקום נקבע בהתאם לפרוטוקול הניתוח וכן לפי היכולות של כל מטופל/ת והציפיות לחזרה לשגרה, אם לפעילות שגרתית ואם לפעילות ספורטיבית. ברוב המקרים של שיקום לאחר ניתוח, תוכנית הטיפולים תתמקד בהחזרה של טווחי התנועה של האיבר המנותח, חיזוק השרירים הסובבים אותו והנחיית המטופל/ת להפעיל את הגוף בצורה אופטימאלית שתחזק את האזור מבלי לפגוע בו. לדוגמה, לאחר ניתוח ברך, לפני שנאפשר למטופל/ת לרוץ, נוודא שיש לברך טווח יישור וכיפוף מלא, שהשרירים חזקים מספיק, ששיווי המשקל יציב ושניתן לנתר ולנחות חזרה מבלי לחבל בתוצאות הניתוח.
מתי כדאי ללכת לפיזיותרפיה?
לא על כל כאב צריך לפנות לטיפול פיזיותרפיה, יש מקרים רבים שבהם אפשר להסתדר לבד, ולא פעם הבעיות פשוט עוברות מעצמן עם הזמן. אך במקרה שסובלים מכאב לאורך זמן, שיש כאב שלא בטוחים שהוא תקין או שלא יכולים להתמודד לבד עם הכאב והתסמינים, רצוי להתייעץ עם פיזיותרפיסט, בעיקר במקרים של פציעות ספורט וכאלה שמשפיעים על התפקוד הגופני, אם בשגרה ואם באימון.
הפיזיותרפיסט יוכל לאתר את הסיבות לכאב ולזהות "דגלים אדומים" – פגיעות מסוכנות ואף מסכנות חיים. לאחר אפיון הבעיה וזיהוי התסמינים שלה, הפיזיותרפיסט בונה תהליך טיפול מיטבי לבעיה, בהתאם למגבלות, לצרכים ולרצונות של כל מטופל/ת, אשר יוביל לשיקום הטוב ביותר בזמן הקצר ביותר.
אצלנו בקליניקה, נוסף לתרגולים, אנחנו משלבים עיסויים וכן אמצעי טיפול נוספים, כמו לייזר, אולטרסאונד, זרמים חשמליים, וגלי הלם אשר מסייעים בשיכוך הכאבים ובזירוז תהליכי ההחלמה, כך שתהליך השיקום הוא היעיל ביותר שאפשר.
אז כיצד תדעו? כל הפרטים הסרטון הבא