כאבים בכף הרגל יכולים לנבוע מבעיות שונות ולהתעורר הן מאירוע ספציפי כמו נקע בקרסול והן מתהליך הדרגתי כמו דלקת בגיד אכילס. טיפול פיזיותרפיה לכאבים בכפות הרגליים תלוי בפתולוגיה של הבעיה ובמאפיינים שלה וצריך להיות מותאם באופן אישי לצרכים של כל מטופל ומטופלת.
כאבים בכף הרגל יכולים לנבוע מגורמים שונים, זאת מכיוון שכפות הרגלים הן נקודת הממשק שלנו עם הקרקע ועל כן עוברים דרכן עומסים גבוהים. העומסים מתגברים ככל שהפעילות מאומצת יותר. כך, למשל, בעמידה העומס המופעל על כפות הרגלים הוא רק משקל הגוף, בהליכה העומס מתגבר, בריצה מהירה ובשינויי כיוון העומס מתעצם עוד יותר וכן הלאה בפעולות כמו קפיצה ונחיתה מגובה. אמנם כפות הרגליים בנויות בדיוק לכך, אך לעיתים מתפתחות פציעות שונות שגורמות לכאבים ופוגעות ביכולת התפקוד.
ישנם סוגים שונים של כאבים בכף הרגל, בחלק מהמקרים הם בעלי מאפיינים דומים ובחלק שונים לחלוטין. כאב ברגליים יכול להיגרם מפציעה ספציפית, כמו נקע או שבר בקרסול, ויש כאבים שמתחילים באופן הדרגתי וללא סיבה ידועה כמו דורבן.
כדי לדעת מה הגורם לכאב בכף הרגל, במה כרוך הטיפול ומהו זמן ההחלמה, יש להכיר את הסיבות הנפוצות שמעוררות את הכאבים, מה הפתולוגיה שעומדת מאחוריהן, מה מאפיין אותן ומה ניתן לעשות כדי לזרז את הריפוי שלהן ולהוריד את הסיכוי לחזרת הבעיה.
סיבות נפוצות לכאב ברגליים
כאמור, כאבים ברגליים יכולים להתעורר הן עקב אירוע ספציפי והן עקב בעיה שמתפתחת באופן הדרגתי וללא סיבה מובהקת.
כאב הנגרם לאחר אירוע ספציפי (פציעה אקוטית) מתעורר מיד לאחר הטראומה שארעה לכף הרגל. הדוגמה הנפוצה ביותר במקרה זה היא נקע בקרסול. הכאבים מפגיעות אלה לרוב נמשכים תקופה מסוימת, כאשר האורך שלה תלוי באופי הפגיעה, חומרתה ואם היא מרוכזת במקום אחד בלבד או שיש מספר מקומות שנפגעו. ברוב המקרים, הכאב אמור לרדת בהדרגה והיכולת לתפקד ולבצע פעילויות שונות אמור לחזור בהתאם. עם זאת, יש מקרים שבהם הכאב נמשך זמן רב ואף הופך לכרוני ויכולת התפקוד לא חוזרת למצב טרם הפציעה. במקרים אלו טיפול פיזיותרפיה הוא הפתרון המומלץ. כדאי להתחיל את הפיזיותרפיה מיד לאחר הפציעה, זאת כדי להפחית משמעותית את הסיכוי שהכאב וההגבלה בתפקוד יהפכו לכרוניים.
במקרים רבים אחרים, כאב ברגליים מתחיל באופן פתאומי וללא סיבה נראית לעין, כאשר המטופלים לא תמיד יודעים להגיד מתי הכאבים התעוררו לראשונה. הפתולוגיות הנפוצות במקרים אלה הם דורבן ודלקת בגיד אכילס. במקרים אלו הכאב ברגל יכול להימשך בין חודש-חודשיים לשנה-שנתיים.
כף הרגל בנויה מאזורים אנטומיים שונים והכאבים יכולים להתעורר בכל אחד מהם –
כאב בחלק החיצוני של הקרסול
- נקע בקרסול – הסיבה הנפוצה ביותר לכאב ברגליים בכלל ובחלק החיצוני של הקרסול בפרט. יש מספר סוגים של נקעים בקרסול אשר נבדלים זה מזה במכניקה של הפציעה ובגופים האנטומיים שנפגעו בפציעה. אופן הפציעה הנפוץ ביותר הוא כאשר כף הרגל מסתובבת פנימה, כאשר לרוב יש פגיעה בלפחות אחת מהרצועות באזור אם לא במספר רצועות יחד. אורך השיקום של נקע בקרסול יכול להימשך בין מספר שבועות למספר חודשים, תלוי במספר הגופים שנפגעו ובמידת החומרה של כל הפגיעות, כאשר במקרים מסוימים יהיה צורך לעבור ניתוח לתיקון הפגיעות. לאחר שהקרסול ננקע פעם אחת יש סבירות גבוהה יותר לנקע נוסף, דבר אשר יכול להביא לפגיעות נוספות באזור או להחמרה של הפגיעות הקודמות ובכך להגביר את רמות הכאב ברגל. יש אנשים המתלוננים על תחושה של חוסר יציבות של הקרסול ועל הרגשה כאילו הם יכולים לנקוע אותו שוב בחלק מהפעילויות שהם עושים, במיוחד בפעילויות ספורט הדורשות שינויי כיוון. השיקום במקרה של נקע בקרסול כולל חיזוק של שרירי כף הרגל והשוק ושיפור השליטה המוטורית של הרגל, כלומר היכולת של מערכת העצבים להפעיל את הרגל באופן יעיל יותר.
- דלקת בגידים הפרונאלים – כאב ברגל המופיע מאחורי הפטישון (העצם הבולטת בצד החיצוני של הקרסול). מיקום הכאב יכול להתחיל מעט מעל הפטישון ולהימשך כמעט עד החלק התחתון ביותר של כף הרגל, כאשר הוא עובר מאחורי הפטישון ומתחתיו. הסיבה להתפתחות דלקת של הגידים הפרונאלים הוא בדרך כלל עומס גדול מדי וזמן לא מספק להתאוששות. מי שעלול לסבול מפציעה זאת הם רצים למרחקים ואנשים העוסקים בספורט הדורש שינויי כיוון, כמו כדורגל, כדורסל או טניס. לעיתים הדלקת מתפתחת לאחר נקע קרסול בשל המתיחה שארעה בזמן התכופפות המהירה פנימה של כף הרגל.
השיקום במקרה זה יכלול טיפול בגלי הלם, טיפול בלייזר, טייפינג רגידי במטרה לתת תמיכה לאזור, חיזוק של כף הרגל וניהול עומסים באופן כזה שהתסמינים יתחילו לרדת באופן הדרגתי עד להחלמה מלאה.
- כאב ברגל בבסיס עצם המסרק החמישית – כאב הממוקם בערך באמצע כף הרגל, בין קצה הזרת לבין הקצה השני בעקב. הסיבה הנפוצה ביותר לכאב באזור זה הוא נקע בקרסול אשר עלול לגרום לשבר של בסיס עצם המסרק החמישית. יש מקרים שבהם בעיות של אספקת דם באזור מונעות את התאחות העצם, דבר הגורם לכאבים כרוניים ולפגיעה בתפקוד. במקרים אלו לפעמים יידרש ניתוח.
גורם נוסף היכול לגרום לכאב באזור זה הוא שבר מאמץ. פעילויות הכרוכות בעומסים גבוהים ולמשך זמן ממושך, כמו ריצה למרחקים ארוכים, וכן פעילויות הכוללות שינויי כיוון, יכולות לגרום לשבר מאמץ בבסיס עצם המסרק החמישית. גם כאן, הבעיה באספקת הדם לאזור מעכבת את תהליך הריפוי והטיפול יכול להיות ארוך ומורכב.
כמו כן, כאב באזור בסיס המסרק החמישי יכול להיגרם גם בשל דלקת של גיד הפרונאוס הקצר. במקרה זה הכאב יתפתח ללא כל טראומה כמו נקע, אלא באופן הדרגתי וללא מקרה ספציפי שהביא להתחלת הכאב. כדי לתת את הפתרון הטוב ביותר צריך לעשות אבחנה מבדלת – אם מדובר בשבר, בין ששבר כתוצאה מטראומה ובין ששבר מאמץ, או אם מדובר במשהו אחר, כמו דלקת בגיד הפרונאוס הקצר. במקרה של שבר, בתחילת תהליך השיקום לא יבוצעו תרגילים הכוללים כוח מתפרץ או קפיצות, אלה יתווספו רק לאחר איחוי של השבר וחיזוק הרגל. במקרה של דלקת של הגיד, השיקום כולל תרגול בעצימות גבוהה יותר מאשר בטיפול בשבר.
שימוש בטייפינג ריגידי יכול לעזור בהפחתת התסמינים ובתרגול טוב יותר, זאת מכיוון שהוא מספק תמיכה לכף הרגל. השימוש בטייפינג נעשה על ידי הפיזיותרפיסט/ית על סמך ההשפעה שלו על התסמינים. כמו כן, במקרה של דלקת בגיד, טיפול בגלי הלם יכול לעזור בתהליך השיקומי.
כאב בחלק הפנימי של הקרסול וכף הרגל
- דלקת של גיד הטיביאליס פוסטריור – שריר הטיביאליס פוסטריור מתחיל בשוק, מתחבר לעצם השוק ולעצם השוקית ומשם הוא נמשך מטה עד לכף הרגל. הגיד של השריר עובר מאחורי הפטישון, בצד הפנימי של הקרסול, יורד עוד קצת למטה ומתחבר לעצמות כף הרגל באזור הקשת. תפקידו של השריר הוא לבצע כפיפה של כף הרגל פנימה לכיוון כף הרגל השנייה ולעזור בפעולת הדחיפה שכף הרגל מבצעת בהליכה ובריצה. כמו כן, הוא גם תומך בקשת כף הרגל. דלקת בגיד של הטיביאליס פוסטריור מאופיינת בכאב בצד הפנימי של הקרסול מאחורי הפטישון ובקשת כף הרגל.
הטיפול בגיד הטיביאליס נעשה באמצעות גלי הלם, לייזר ואולטרסאונד, אך כמובן שהחלק החשוב ביותר הוא תרגילים המתאימים לסוג זה של בעיה. לאור תפקידו של השריר, יש לבצע תרגילים הכוללים דחיפה קדימה (פוינט) ופנימה של כף הרגל. בחלק מהמקרים, שימוש במדרסים יכול לעזור להפחתת כאבים הנובעים משריר זה.
- תסמונת התעלה הטרסלית – תסמונת תפס של העצב המתפתחת בעקבות לחץ המופעל על העצב וכתוצאה מכך יש כאב, נמלול וירידה בתחושה באזורים שהעצב מעצבב. בתסמונת התעלה הטרסלית מופעל לחץ גם על העצב הטביאלי אשר עובר מאחורי הפטישון בצד הפנימי של הקרסול. הכאב יכול להופיע מתחת לפטישון, לאורך הקשת ובעקב כף הרגל. אחד המבחנים שניתן לעשות כדי לבדוק אם אכן מדובר בתסמונת התעלה הטרסלית הוא לבצע מספר נקישות מאחורי הפטישון, אם פעולה זו מעוררת את התסמינים, מתחזקת ההנחה שמדובר בתסמונת התעלה הטרסלית. במקרים רבים הסינדרום יכול להיות אידיופטי, כלומר להתחיל באופן ספונטני ללא סיבה נראית לעין, לעומת זאת יש מקרים שבהם ניתן לזהות את הסיבה לבעיה, כמו דלקת פרקים ניוונית (אוסטאוארתריטיס), וטנוסינוביטיס – דלקת של מעטפת הגידים הנמצאים בסמוך לעצב וכן קריסה של כף הרגל שיכולה ליצור לחץ בתעלה.
אם ידוע הגורם לבעיה, הטיפול יתמקד בפתרון של אותו הגורם. כך, למשל, אם הגורם הוא טנוסינוביטיס (דלקת של מעטפת הגידים), ניתן להיעזר בכדורים אנטי-דלקתיים במקביל לתרגל ולנהל עומסים במטרה לבנות יכולת טובה יותר של הגידים הפגועים. אם הגורם לכאבים הוא אוסטאוארתריטיס, הטיפול גם כן כרוך בחיזוק של שרירי כף הרגל במטרה לבנות יכולת טובה יותר לשאת עומסים.
ברוב המקרים, חיזוק הוא הפתרון הראשוני והיעיל ביותר, גם כאשר הסיבה היא אדיופטית ולא ידועה. ההבדל בין המטופלים יהיה סוג התרגילים, אופן הביצוע שלהם ומידת העומסים שמפעילים על הרגל.
כאבים בכף הרגל העליונה – כאב בגב כף הרגל
- דלקת הגידים המיישרים של האצבעות – הגידים המיישרים של האצבעות עוברים ממש מתחת לעור בחלק העליון של כף הרגל. דלקת של הגידים או של המעטפת שלהם יכולה להיגרם בגלל עומס יתר או בגלל נעליים לוחצות מדי. הדבר יבוא לידי ביטוי בכאב בכף הרגל בזמן תנועת הרמה של כף הרגל למעלה (פלקס).
להורדת התסמינים כדאי להוריד את הלחץ מהאזור באמצעות קשירה חלשה יותר של השרוכים, ובמידת האפשר לנעול נעל פתוחה כך שלא יהיה מגע באזור הכואב.
- שבר מאמץ של עצמות המסרק – המיקום הנפוץ ביותר הוא בעצמות המסרק 3-2 אשר סופגות עומס רב בזמן הליכה וריצה. הכאב יופיע באמצע כף הרגל. כמו בכל שבר מאמץ, הטיפול תלוי בדרגת השבר ולרוב כולל תקופה של הורדה משמעותית בעומסים כדי לאפשר לשבר להתאחות, בדרגות שבר גבוהות תיאסר נשיאת משקל על הרגל למשך תקופה.
כאבים בעקב
- דורבן – אחד הגורמים הנפוצים לכאבים בעקב. שם התופעה נובע מכך שבחלק מהמקרים של אנשים הסובלים מכאב בעקב יש צמיחה של זיז עצם קטן הנראה כמו קוץ. יש לציין שלצמיחת הזיז משמעות לא ברורה מכיוון שהוא יכול להופיע גם אצל אנשים שלא כואב להם בכלל, ועם זאת הוא לא מופיע במקרים רבים שכן כואב, דבר המעיד על כך שהימצאו או היעדרו של הזיז אינו מצביע על כך שהוא הגורם לבעיה וגם לא מצביע על עומק הבעיה והקושי לפתור אותה. במקרים רבים דורבן נגרם בעקבות דלקת הנוצרת בגלל התנוונות של רקמת הפסיה הפלנטרית (רקמה המתחילה בעצם העקב והולכת קדימה לאצבעות ותפקידה לתמוך בקשת כף הרגל) העלולה לנבוע עקב פעולה חזרתית של כף הרגל. טיפול בגלי הלם בשילוב תרגילים יעיל בהורדת הכאב במקרים אלה.
- דלקת בחיבור של גיד האכילס – דלקת בחיבור של גיד האכילס הגורמת לכאב נקודתי בחלק האחורי ביותר של העקב. הכאב יכול להחמיר בזמן ריצה והליכה, ובמצב אקוטי במיוחד אפילו בעמידה. טיפול בגלי הלם בשילוב תרגילים לחיזוק שרירי השוק וכף הרגל הוא פתרון יעיל לפתולוגיה זו. דבר נוסף שיכול לעזור לפעמים הוא הגבהה של העקב.
כאב בחלק הקידמי של כף הרגל באזור האצבעות
- מטטרסלגיה – כאבים בכריות כף הרגל. הבעיה נפוצה בעיקר בקרב אנשים העוסקים בספורט הכולל ריצות וקפיצות. התסמינים יכולים לכלול כאב חד או שריפה בזמן עמידה, הליכה או כפיפה של כף הרגל. יש המדווחים על הרגשה כאילו יש להם אבן קטנה בנעל. המצב מחמיר בהליכה בכפות רגליים יחפות על משטח קשיח או כשנועלים נעליים מינימליסטיות – נעליים עם סוליה דקה המדמה הליכה ברגליים יחפות. התאמת נעלים יכולה לעזור להוריד את התסמינים. דבר נוסף היכול לתרום להורדת התסמינים הוא הנחה של כרית סיליקון מתחת לחלק הקדמי של כף הרגל. להורדה של רמת הדלקת ניתן להיעזר בטיפול בגלי הלם, ולטווח הארוך יש לבצע תרגילים לחיזוק שרירי כף הרגל.
- מורטון נוירומה – כאב בחלק הקדמי של הרגל, קצת מעל האצבעות. הכאב נובע מלחץ על עצב העובר בין עצם המסרק השנייה לבין עצם המסרק השלישית. הכאב לרוב מתעורר בריצה, בהליכה ובפעולות הכרוכות בנשיאת משקל. טיפול בגלי הלם יכול לעזור במקרה זה. אפשרויות טיפול נוספות הן זריקות סטרואידים, ובמקרה שהן לא משפרות את המצב אז יש לפנות לניתוח.
טיפול בכאבים בכפות הרגליים
כאבים ברגליים בכלל וכאבים בכפות הרגליים בפרט יכולים להתעורר באזורים שונים של כף הרגל ולנבוע מסיבות מגוונות, על כן, אין טיפול אחיד בכאב ולכל בעיה יש צורת התייחסות שונה הכרוכה במשתנים רבים, החל מהגורם לפגיעה, מיקומה וחומרתה וכלה בצרכים האישיים של כל מטופל ומטופלת.
כדי לאבחן את מקור הבעיה ואת הגורמים להתעוררות הכאב יש לבצע אבחנה מבדלת. יש בעיות שהטיפול בהן דומה ובאחרות יש להתמקד בניואנסים הייחודיים להן. כך, למשל, טיפול בגלי הלם יעיל מאוד במקרים של דורבן ודלקת בגיד אכילס, בעוד במקרים אחרים, כמו שבר בבסיס עצם המסרק החמישית, עדיף להשתמש באולטרסאונד. כמו כן, סוג התרגילים והעצימות שלהם גם כן נקבעים לפי מאפייני הבעיה.
אצלינו בקליניקה, הטיפול מתחיל באבחון של הבעיה, זיהוי המאפיינים שלה ובסקירה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל/ת שמאפשרת לאתר גורמי סיכון להתפתחות הבעיה ולהישנות שלה בעתיד. לאחר מכן, בונים תוכנית שיקום אשר כוללת תרגילים מותאמים אישית בשילוב מכשירים כמו גלי הלם, לייזר, אולטרסאונד וחשמל, אשר מקלים על הכאב ובכך מסייעים בביצוע התרגילים ובהאצת תהליך הריפוי.