קרע בהמסטרינג (שריר הירך האחורי) הוא פציעה נפוצה בענפי ספורט רבים, כמו כדורגל, כדורסל ואפילו ריצה למרחקים. בעוד ישנם סוגים שונים של פציעות בהמסטרינג, השכיח שבהם הוא קרע בדרגות חומרה שונות.
בשל מיקומו והתפקיד שלו במגוון רחב של פעילויות ספורטיביות, ההמסטרינג, או בשמו העברי, שריר הירך האחורי, בעל סיכוי גבוה להיפגע.
בעוד ישנן מספר רב של פציעות אפשריות בשריר הירך האחורי, הנפוצות שבהן הן
- קרע בשריר הירך האחורי
- דלקת בגיד המקורב של שריר הירך האחורי
- כאב מוקרן
נתחיל מהבסיס, ההמסטרינג הוא למעשה קבוצה של שלושה שרירים:
- בייספס פמוריס (שריר הירך הדו-ראשי – biceps femoris) המתחיל מעצם הישיבה, נמתח לאורך הצד החיצוני של הירך האחורית ומתחבר לראש עצם הפיבולה (עצם השוקית), ממש מתחת למפרק הברך בצידו החיצוני.
- סמיממברנוסוס (semimembranosus) המתחיל מעצם הישיבה, נמתח לאורך הצד הפנימי (הצד הקרוב יותר לרגל השנייה) של הירך האחורית, ומתחבר לעצם הטיביה (עצם השוק), ממש מתחת למפרק הברך בצדה הפנימי.
- סמיטנדינוסוס (semitendinosus) המתחיל גם כן בעצם הישיבה, יורד לאורך הצד הפנימי של הירך האחורית בצמוד לשריר הסמיממברנוסוס ומתחבר בחלק הקידמי של עצם השוק בצד הפנימי שלה (הצד הקרוב יותר לרגל השנייה, מעט מתחת לפיקה של הברך).
קרע בשריר הירך האחורי (קרע בהמסטרינג)
קרע בשריר הירך האחורי הוא פציעת ספורט שכיחה ביותר אשר יכולה לבוא לידי ביטוי בדרגות חומרה שונות, מקרע חלקי קטן ועד קרע נרחב, כאשר ברוב המקרים של קרע בהמסטרינג דרגות החומרה נעות בין קרע קטן לבינוני. עם זאת, לא רק גודל הקרע משפיע על זמן השיקום וההחלמה מהקרע, אלא גם המיקום שלו.
קרע בהמסטרינג יכול להיווצר בשני מצבים:
- ריצה מהירה – הגורם לקרע הוא כיווץ מהיר וחזק של השריר. במקרה זה, הכאב יורגש באופן פתאומי במהלך הריצה ולא יאפשר להמשיך בפעילות. בסוג זה של פציעה, השריר שייפגע ברוב המקרים הוא שריר הירך הדו-ראשי והכאב יורגש בצד החיצוני (הרחוק מהרגל השניה) של הירך האחורית.
במקרה כזה, משך השיקום יהיה מקוצר יותר בהשוואה למקרה של מתיחה בשריר הירך האחורי. - מתיחה – קרע בשריר הירך האחורי יכול להיווצר כאשר ישנה מתיחה יתרה של הרגל, למשל במהלך משחק כדורגל, כשהרגל נמתחת קדימה בניסיון להגיע לכדור. הקרע יכול להיווצר גם בעת ביצוע מתיחה של השריר. לא מעט מטופלים המגיעים לקליניקה מספרים שהרגישו תחושה של מכה באזור הירך האחורית בעת כיפוף הגוף מטה בזמן מתיחה בעמידה. אותו הדבר יכול לקרות גם כשמבצעים את המתיחה בישיבה, כאשר הרגליים צמודות או בפישוק והגוף רוכן קדימה במטרה להגיע כמה שיותר נמוך.
ברוב הפעמים במצב זה, השריר הנפגע יהיה הסמיממברנוסוס, כאשר מיקום הפגיעה יהיה באזור הגיד המתחבר לעצם הישיבה.
במקרה זה, הכאב יהיה ממוקם גבוה יותר וקרוב לישבן, תהיה רגישות למגע באזור הפגוע ולעיתים יופיע שטף דם יום או יומיים לאחר הפציעה. ככל שמיקום הקרע גבוה יותר בשריר, כך השיקום יהיה ארוך יותר.
דלקת בגיד המקורב של ההמסטרינג (כאב ממש מתחת לישבן)
דלקת בגיד המקרב נפוצה בעיקר אצל רצים למרחקים ארוכים. בניגוד לקרע, המתרחש באופן פתאומי, הדלקת מתחילה בהדרגה ולכן ניתן להמשיך בפעילות הספורטיבית הרגילה מבלי שתהיה מודעות לבעיה ויהיה קשה יותר לזכור מתי בדיוק הבעיה התחילה. זו למעשה אחת מנקודות התורפה העיקריות של הדלקת, כי ככל שעובר זמן רב יותר ללא טיפול, הדלקת תחמיר והטיפול בה יהיה ממושך יותר.
לעתים קרובות, אנשים הסובלים זמן רב מכאב מתחת לישבן ואשר המשיכו להתאמן למרות הכאב מגיעים לקליניקה לאחר שהכאב לא רק שלא חלף מעצמו, אלא הלך והתעצם.
כאב בשל דלקת בגיד המקורב של ההמסטרינג יופיע לרוב בתחילת האימון ויחלוף כאשר הגוף התחמם. הכאב יחזור בתום האימון, לאחר שהגוף התקרר. במקרים שבהם הדלקת חמורה יותר, הכאב יחזור עוד בזמן האימון וימשיך גם כמה ימים לאחריו.
ישיבה עלולה גם כן לעורר את הכאב, זאת משום שהיא יוצרת לחץ על הגיד. כדי למנוע נזק לגיד, מוטב להימנע מישיבה כמה שניתן.
כאב מוקרן
ברוב המקרים, כאב שמקורו בגב התחתון מקרין לאזור ההמסטרינג. הכאב יכול להיות מורגש רק באזור ההמסטרינג או שהוא מתחיל מאזור הישבן וכולל גם את ההמסטרינג.
אבחון של פציעה בהמסטרינג
ישנם מספר שלבים לאבחון פציעה בהמסטרינג ולהבנת המאפיינים שלה ודרגת החומרה.
- תשאול – כמו בכל מקרה רפואי, הבדיקה תמיד מתחילה בתשאול על ההיסטוריה של הפגיעה ועל התסמינים שלה. למידע זה ערך רב המספק אינדיקציה למהות הפציעה ולמקור שלה.
על כן, התשאול יכלול שאלות מכווינות על האופן שבו קרתה הפציעה (המכניזם של הפציעה). כך, למשל, אם זו הייתה פציעה אקוטית שקרתה בפתאומיות (מה שמכונה "מאפס למאה"), הדבר יעיד על קרע בשריר ההאמסטרינג. לעומת זאת, אם הפציעה התפתחה בהדרגה ולמטופל/ת לא בדיוק ברור מתי התחיל הכאב, הדבר יצביע על כך שכנראה מדובר בדלקת בגיד השריר.
במקרה שכן ניתן להגיד מתי החלו הכאבים, חשוב לדעת בזמן איזו פעילות זה קרה, אם בזמן ריצה, או בזמן מתיחות, כי זה יכול להעיד על חומרת הפציעה ומשך השיקום.
מידע חיוני נוסף הוא מיקום הכאב. אם הכאב מופיע פחות או יותר במרכז השריר, כנראה שמדובר בקרע בשריר, ואם הכאב מופיע ממש בקצה התחתון של הישבן, כנראה שמדובר בדלקת בגיד השריר.
במקרים של קרע בהמסטרינג, לגודל הקרע יש משמעות. כשמדובר בקרע יחסית קטן, ניתן יהיה להמשיך ללכת כרגיל, אך הפעלה של השריר כנגד התנגדות או מתיחה של השריר תעורר מיד כאב. על כן, יכולת ההליכה תלויה בגודל הקרע – אם הקרע גדול הכאב יורגש גם בהליכה, לעומת קרעים קטנים יחסית, שבהם הכאב לא יורגש בהליכה. - בדיקה פיזית – בבדיקה הפיזית מעריכים את המצב העכשווי של ההמסטרינג. הבדיקה כוללת הערכה של טווחי תנועה ללא כאב, זה נעשה באמצעות בדיקת היכולת של המטופל/ת לבצע הרמה של רגל ישרה בזמן שכיבה על הגב וכן לבצע יישור של הברך בזמן שכיבה כאשר הירך מכופפת ל-90 מעלות.
רובד נוסף של הבדיקה הפיזית הוא בדיקת כוח. זו מתבצעת בשלושה מנחים:
שכיבה על הגב עם הירך והברך ב-90 מעלות, שכיבה על הבטן עם הברך מכופפת ב-90 מעלות ושכיבה על הבטן עם הברך מכופפת ב-45 מעלות.
לחלופין, במקום הבדיקות האלה, ניתן לבצע בדיקה איזוקינטית שבה משווים בין היכולת של גפה אחת לגפה השנייה.
לאחר בדיקת הכוח, נעריך את גודל השטח הכאוב באמצעות מישוש ידני. ככל שהאזור הכואב גדול יותר, כך הפציעה חמורה יותר והשיקום יימשך זמן רב יותר.
במרבית המקרים של פגיעה בשריר הירך האחורי, אין צורך בבדיקות הדמיה, כמו CT ו-MRI, אלא אם יש חשד לקרע תלישה.
אף על פי שאין מניעה לקבוע תור לבדיקת הדמיה, זמן האבחון של הפגיעה הוא קריטי למשך השיקום וההחלמה. על כן, מוטב לגשת קודם כל לפיזיותרפיסט ספורט לאבחון הבעיה ולהתחלת הטיפול במהירות האפשרית.
שיקום לאחר פציעה בהמסטרינג
משך השיקום משתנה ממטופל למטופלת, בהתאם לסוג הפציעה ולחומרתה, אך באופן כללי ניתן לומר שככל שלוקח זמן רב יותר להגיע למצב של הליכה ללא כאב, כך השיקום יהיה ארוך יותר. לדוגמה, אם לוקח יותר מיום להגיע למצב של הליכה ללא כאב, אזי ישנו סיכוי של פי 4 שהשיקום יימשך יותר משלושה שבועות. גם היכולת לבצע ריצה קלה יכולה לחזות את משך הזמן לחזור לפעילות ספורטיבית מלאה, ואם ניתן לבצע ריצה קלה יום או יומיים לאחר הפציעה, יש סיכוי סביר לחזרה לפעילות מלאה בתוך שבועיים, אם לוקח 5-3 ימים אז משך השיקום יהיה4-2 שבועות, וכן הלאה.
עם זאת, השיקום אינו תלוי רק בסטטיסטיקה, ומטרתו לאפשר למטופל/ת לחזור לפעילות שאותה רוצה לבצע (פעילות יומיומית, ספורט כתחביב או ספורט מקצועי) בזמן הקצר ביותר ועם הסיכוי הנמוך ביותר לפציעה חוזרת. על כן, לא רק אופי הפציעה והמאפיינים שלה יכווינו את הפיזיותרפיסט/ית בבניית תוכנית השיקום, אלא גם הצרכים הייחודיים של כל מטופל ומטופלת. כך, למשל, בטיפול ברץ חובב, השיקום יהיה שונה מאשר טיפול בשחקנית כדורגל מקצועי, מכיוון שהשיקום צריך להכין את המטופל/ת לביצוע כל הפעילויות הגופניות הנדרשות בפעילות שאותה מבצע/ת.
כמו כן, קרע בהמסטרינג הוא פציעה עם אחוזים גבוהים של הישנות, והרבה מהפציעות החוזרות מתרחשות בשבועיים הראשונים שלאחר החזרה לפעילות. על כן, השיקום צריך למזער את הסיכוי לחזרה של הפציעה באמצעות הכנה של המטופל/ת לעמוד בעומסים הנדרשים בפעילות המבוצעת.
על כן, תוכנית השיקום תיבנה באופן פרטני ובהתאם לצורך של כל מטופל ומטופלת, אך לרוב היא תכלול אלמנטים דומים של תרגילים לשיפור הכוח וטווחי תנועה. כמו כן, לפי חומרת המצב ושיקול הדעת של הפיזיותרפיסט/ית, ישולבו בטיפול מגוון של אמצעים טכנולוגים שעוזרים בניהול הכאב ובכך מסייעים בייעול התרגול. מכשור זה יכול להיות חשמל, לייזר, אולטרסאונד, גלי הלם וכן מערכת הפרימוס המאפשרת תרגול בטכנולוגיה איזוקינטית שמזרזת באופן משמעותי את השיקום וההחלמה.
אצלינו בקליניקה, הטיפול בהמסטרינג אינו מתמקד בפגיעה עצמה בלבד, אלא במטופל/ת כמכלול. נוסף לאופי הפציעה, אנחנו יודעים שלכל מטופל ומטופלת יש גישה, צרכים, אילוצים וציפיות ייחודיים ופרטניים, ואנחנו מאמינים ששיקום אמיתי וארוך טווח צריך להתבצע באופן כזה שמשלב את כל המאפיינים האלה.