ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום לכאבים בכף היד או לכאבים במפרק היד, החל מפגיעות ברורות כמו שבר וכלה בפתולוגיות שמתפתחות בהדרגה כמו דלקת במפרקים. הטיפול בכאבים משתנה לפי סוג הבעיה וחומרתה, וכך גם טיפולי הפיזיותרפיה לשיקום כף היד ולחזרה לפעילות מלאה.
כף היד היא איבר מופלא, היא יכולה לעשות אינסוף תנועות המאפשרות לנו לבצע אינספור פעולות שונות, מפעולות הדורשות הפעלת כוח רב ועד לפעולות עדינות הדורשות דיוק גבוה.
בכף היד יש 27 עצמות – 19 עצמות בכף היד עצמה ו-8 עצמות בשורש כף היד. שרירים רבים מפעילים את כף היד, כל שריר מושך לכיוון מסוים ורוב הפעולות שאנו מבצעים עם כף היד נעשות על ידי כיווץ משולב של מספר שרירים ביחד.
על פני העור של כף היד, ובמיוחד בחלק הפנימי שלה, ישנם חיישנים רבים בצפיפות גבוהה מאוד (הרבה יותר גבוהה מאשר בשאר הגוף) אשר מאפשרים לנו לקבל המון מידע באמצעות מגע עם כף ידנו, כמו תחושה של חום וקור, זיהוי של אובייקטים שאנו מחזיקים וממששים ופני שטח של עצמים שונים. נוסף על כך, המפרקים והשרירים של כף היד מכילים מספר רב של חיישנים פרופריוספטיבים אשר מאפשרים לנו לזהות אפילו את השינויים הקטנים ביותר במנח כף היד, ובזכות זה יש לנו את היכולת לבצע פעולות הדורשות דיוק רב כמו לצייר, לקלוע לסל, לשחק בפלייסטיישן ללא שום צורך להסתכל על הג'ויסטיק וכדומה.
כאב בכף היד גורמים
ישנם גורמים רבים שיכולים ליצור כאב בכף היד ובשורש כף היד. כמו כל הפציעות, גם בכף היד ניתן לסווג את סוגי הפציעות לשניים – פציעות אקוטיות ופציעות בשל שימוש יתר.
פציעות אקוטיות הן פגיעות הנגרמות מכוח גבוה הפועל על כף היד בפתאומיות אשר גורם לפגיעה בשל עומס היתר. פציעות אלה כוללות שברים, קרעים ברצועה וקרעים בגידים. פציעות נפוצות בשל פגיעות אקוטיות:
- שברים ונקעים – נגרמים לרוב כתוצאה מנפילה או מכה. בעת אירוע הפגיעה יכול להישמע קנאק מלווה בכאב חזק ולאחר זמן מה תופיע נפיחות.
- אצבע פטיש – פגיעה בגיד המיישר של האצבע המתרחשת לרוב עקב מכה דחיסתית בקצה האצבע. כתוצאה מכך נוצר קרע בגיד המיישר של האצבע אשר לא מאפשר ליישר את האצבע עד הסוף. התסמינים הם כאב, נפיחות וחוסר יכולת ליישר את החלק המרוחק של האצבע, זה שקרוב לציפורן.
פציעות בשל שימוש יתר נגרמות כתוצאה מעומסים קלים או בינוניים הפועלים על כף היד בתדירות גבוהה, כך שלכף היד אין מספיק זמן להתאושש. העומס החוזר עלול לגרום לדלקות גידים או לדלקת במפרק עצמו אשר יבואו לידי ביטוי בתסמינים כמו כאב, נפיחות ונוקשות בעיקר בתחילת פעילות כלשהי. בדלקות גידים כרוניות לעיתים ניתן להרגיש שהגיד עבה יותר. פגיעות נפוצות בשל שימוש יתר:
- תסמונת דה קרוון (De Quervain Syndrome) – דלקת בגיד הנגרמת בשל פעולות חוזרניות. הדלקת מתאפיינת בתסמינים כמו כאבים בכף היד, נפיחות ונוקשות, בעיקר בבסיס האגודל, ולעיתים יכולה להופיע גם בליטה באזור הגיד. פעמים רבות הכאב מורגש במיוחד כאשר עושים אגרוף. לאורך זמן, הדלקת מחלישה את האחיזה של כף היד. התופעה נפוצה בקרב הורים לתינוקות ובמיוחד אימהות מניקות, זאת מכיוון שהחזקת התינוק/ת במשך זמן רב בתדירות גבוהה יוצרת עומסים הגדולים ממה שהאזור רגיל לשאת, ולכן יש סיכוי גבוה יותר לפתח דלקות באזור כף היד, וכך גם באזורים נוספים כמו המרפק והכתף.
- אצבע הדק (טריגר פינגר – trigger finger) – התעבות של התעלה שדרכה עובר הגיד המכופף של האצבע. לאורך זמן, הבעיה גורמת גם להתעבות של הגידים, ובזמן כיפוף האצבע הגיד נתפס, האצבע מתקשה ובשחרורה היא קופצת, ומכאן שמה. המצב מתאפיין בכאב בצד הפנימי של כף היד, בבסיס האצבע או בחלק המקורב שלה, נוקשות של האצבע ותחושה של מעין מדרגה כאשר מנסים לכופף או ליישר את האצבע. הבעיה יכולה לפגוע בכל אחת מהאצבעות כף היד, כולל האגודל, ולפעמים גם בשתי אצבעות במקביל.
פתולוגיות נוספות שיכולות לגרום לכאבים בכף היד:
- דלקת פרקים ראומטית – דלקת כרונית הגורמת לכאבים במפרקים וגם לכאבים במפרק היד, פוגעת במפרקי האצבעות ובמפרק כף היד ובמפרקים נוספים בגוף.
- גאוט (שיגדון) – דלקת של המפרקים הנגרמת עקב שקיעת קריסטלים של חומצת שתן במפרק. הדלקת מאופיינת בהתקפי כאב, בנפיחות וברגישות גבוהה למגע. לרוב הדלקת מתפתחת במפרק של האגודל, אך יכולה לפגוע במפרקים נוספים.
- תסמונת התעלה הקרפלית – לחץ על העצב המדיאני העובר בתעלה הקרפלית. התסמונת מאופיינת בתסמינים כמו כאבים, נמלול, חולשה של כף היד והירדמות של כף היד ולפעמים גם של האמה, בעיקר בלילה אך במצבים מתקדמים יותר יכול לקרות גם במהלך היום. התסמינים מורגשים בעיקר באגודל, באצבע המורה ובאצבע האמצעית. לעיתים שינוי תנוחה של היד או שימוש בסד יכולים להקל על הבעיה, אך לרוב הפתרון הכי טוב הוא ניתוח.
- גנגליון – ציסטה (שק מלא נוזלים) היוצרת גבשושית היוצאת בדרך כלל באזור הגבי של מפרק שורש כף היד, לרוב על החלק העליון של כף היד. למעט המראה הקוסמטי, הבעיה לרוב אינה מלווה בכאבים. במקרה שישנם כאבים והבעיה אינה עוברת מעצמה כדאי לנתח.
- כאבים בשורש כף היד – יכולים להיגרם ממגוון סיבות, כמו שחיקת סחוס, דלקת במפרקים, דלקת בגידים ועוד שמובילות לכאבים במפרק היד.
גורמי סיכון לכאבים בכף היד
בלתי אפשרי למנוע אירועים לא צפויים שיכולים לגרום לפגיעות בכף יד, וכאבים בכף היד יכולים להתרחש אצל כל אחד ואחת, לא משנה אם אורח החיים פעיל יותר או פחות. עם זאת, ישנן פעילויות היכולות להעלות משמעותית את הסיכוי לסבול מכאב בכף היד.
- פעילויות ספורט – ענפי ספורט רבים יכולים לסכן את כף היד. אומנויות לחימה ומשחקי כדור (במיוחד כדורסל או כדורעף) יכולים לגרום לפציעות של נקעים ושברים בכף היד כתוצאה מפגיעה בעצם כשלהו בעוצמה חזקה, לדוגמה מכה הנגרמת מפגיעת כדור אשר גורמת לשבר באצבע. גם בפעילויות ספורט שלא כוללות אינטראקציה עם שחקנים נוספים או עם כדור, כמו אימון בחדר כושר או קרוספיט, עלולות לגרום לפציעות המתפתחות בהדרגה כתוצאה מעומסים חוזרים המופעלים על המפרקים והגידים של כף היד.
פעולות חוזרניות – עבודה מול מחשב הכוללת הקלדה או עבודה עם עכבר לאורך פרקי זמן ארוכים וכן עבודה פיזית עם פטיש, מברגה או כלי עבודה אחרים. כאבים בכף היד נפוצים מאוד בקרב הורים לתינוקות ולילדים קטנים הנדרשים להחזיק את הילד/ה בידיים לפרקי זמן ממושכים.
בדיקת כאב בכף יד
כדי לתת את הטיפול המיטבי, תמיד נתחיל את הבדיקה בראיון שמטרתו להבין את הרקע של המטופל/ת וההיסטוריה של הבעיה. על כן, הריאיון כולל איסוף מידע על גיל המטופל/ת – מהי היד הדומיננטית, מה העיסוק של המטופל/ת, מהן פעולות כף היד הנדרשות במסגרת העבודה ואם זוהי הפעם הראשונה שמתעוררים כאבים מהסוג הזה. לאחר מכן נערוך תשאול על סיפור המקרה – מידע על מתי התחילו הסימפטומים, אם היה אירוע שגרם להם או שהתחילו ללא סיבה ידועה מראש, ובמקרה של פציעה ספציפית נבקש פירוט על מה בדיוק קרה ומה היה מנגנון הפציעה. כמו כן, נבקש מידע על התסמינים ומאפייניהם – אם הכאב חד ונקודתי או עמום ומפושט, מה מחמיר אותו ומה מקל עליו, אם היו ניסיונות טיפול קודמים ואיך הם השפיעו. נוסף על כך, חשוב לציין אם יש מחלות רקע היכולות להשפיע על הבעיה, סוכרת למשל.
לאחר מכן נבצע בדיקה קלינית שמטרתה לקבל מידע נוסף על המצב כדי להבין את מאפייני הבעיה וגבולות הגזרה שלה. כמו כן הבדיקה הקלינית מספקת מידע אובייקטיבי יותר על מאפייני הבעיה, לעומת המידע הסובייקטיבי שנמסר על ידי המטופל/ת. במסגרת הבדיקה הקלינית נבדוק אם יש נפיחות ומה אופייה, אם היא מופיעה בכל כף היד או רק באזור מסוים. נעריך את טווחי התנועה של האזור הפגוע ונבדוק אם קיימות מגבלות בטווחי התנועה במפרק כף היד. נבדוק גם את הכוח של כף היד בעת ביצוע תנועות שונות, כאשר חולשה בתנועות מסוימות יכולה להצביע על מקור הבעיה. לבסוף נבצע בדיקה נוירולוגית כדי לבדוק אם ישנה פגיעה עצבית אשר עלולה להיגרם בפציעה אקוטית כמו שבר או חתך, אלה יכולות לבוא לידי ביטוי בתסמינים כמו חולשה, תחושה של נימול וחוסר תחושה כללי.
פיזיותרפיה לכף היד
כמו בכל פציעה בגוף, גם הטיפול בכף היד משתנה בהתאם לפתולוגיה, כך, למשל, שיקום לאחר שבר יהיה שונה מטיפול בדלקת גידים. כדי להעניק את הטיפול האופטימלי ולהחזיר למטופל/ת את היכולת לבצע את כל הפעולות הנדרשות, צריך לשים לב למאפיינים של הבעיה הספציפית שאיתה מתמודדים.
ברוב המקרים של פגיעה בכף היד יש מספר היבטים קבועים שצריך להתייחס אליהם: החזרת טווחי התנועה במפרקי כף היד, חיזוק השרירים שנחלשו עקב דלקת או טראומה ושיפור היכולת לבצע פעולות, הן אלה הדורשות הפעלת כוח רב והן אלה הדורשות פחות כוח ויותר קואורדינציה. כל אלה נעשים במקביל לטיפול בכאב ובהורדה הדרגתית שלו.
כמו כן, יש להתייחס גם לצרכים הייחודיים של כל מטופל ומטופלת, בהתאם לפעולות שרוצה לבצע. על כן, כדי לתכנן נכון את תוכנית השיקום, יש להגדיר מראש את היעדים שרוצים להשיג בתום הטיפול. כך, למשל, מתאמנת קרוספיט תעבור תהליך מעט שונה ממישהו שסובל מדלקת כתוצאה משימוש בעכבר המחשב. על כן, יש להעריך את התהליך באופן שוטף כדי לדעת אם אנו בכיוון הנכון להשגת המטרות – התקדמות בשיפור טווח התנועה, התקדמות בשיפור הכוח של כף היד והתקדמות באלמנטים הספציפיים שנקבעו על ידי המטופל/ת בתחילת התהליך.
אצלנו בקליניקה התהליך מבוצע בצורה מדויקת בעזרת המכשור המדויק ביותר למדידות כוח וטווחי תנועה ואף אולטרסאונד לבדיקות הדמיה. נוסף לכך, אנו משתמשים במכשור המתקדם ביותר לטיפול בפתולוגיות שונות, כמו חשמל, גלי הלם ולייזר בעוצמה גבוהה.