דורבן היא הסיבה הנפוצה ביותר שגורמת לכאבים בעקב, אך אין זה אומר שזו הבעיה היחידה שמתאפיינת בהם. לפני שממהרים לקבוע שמדובר בדורבן ברגל, כדאי לדעת מהם התסמינים של דורבן ברגל, אילו מצבים בריאותיים נוספים גורמים לתסמינים דומים, מה ההבדל ביניהם ואילו סוגי טיפול יעילים לכל אחד מהם.
כאבים בעקב יכולים להיגרם מגורמים שונים, כאשר הפתולוגיה הנפוצה ביותר הגורמת לכאבים נקראת פלאנטר פסאיטיס (plantar fasciitis) או בשמה העממי "דורבן בעקב". זהו למעשה ניוון של רקמת הפאסיה הפלאנטרית, הרצועה המחברת בין החלק התחתון של עצם העקב לבין הגידים של השרירים המכופפים של כף הרגל.
לפאסיה הפלאנטרית תפקיד חשוב במכניקה של כף הרגל – היא תומכת בקשת כף הרגל, בולמת זעזועים בזמן נשיאת משקל וכאשר השוק לוחצת על קשת כף הרגל נוצר מתח בפאסיה הפלאנטרית אשר מייצב את כף הרגל. הניוון של הרקמה נגרם לרוב מתנועות חוזרות בזמן דריכה על כף הרגל.
משום שהבעיה נפוצה במיוחד, בעיקר בקרב רצים, ובמיוחד אצל נשים, הן המטופלים והן הרופאים ממהרים לתת את האבחנה של דורבן ברגל, מבלי לשלול מצבים בריאותיים אחרים שיכולים להתאפיין בתסמינים דומים.
כדי לדעת מה הבעיה הרפואית הגורמת לתסמינים, כדאי להכיר את המאפיינים של כאבים על רקע דורבן וכן של הגורמים האחרים שיכולים לגרום לכאבים בעקב.
מה זה דורבן בעקב?
כאמור, דורבן הוא דלקת הנוצרת בשל התנוונות של רקמת הפאסיה הפלאנטרית עקב פעולה חזרתית בעקב. לחלק מהאנשים, עם האבחנה של דורבן מתגלה גם זיז בעקב הצומח מהחלק התחתון של עצם העקב. עם זאת, צמיחת הזיז יכולה להתפתח באופן טבעי במהלך החיים וחוקרים לא מצאו קשר ישיר בין הזיז לבין הכאבים המאפיינים את המצב. מחקרים שונים ניסו לסווג את סוגי הזיזים לפי מאפיינים שונים, כמו גודל וצורה, ולהבין אם יש קשר בין הממצאים להשפעת הטיפול הפיזיותרפי בכאבי דורבן, אך לא נמצאה עדות חד-משמעית בין גודל הזיז לבין יעילות הטיפול.
ישנם סוגי פעילות רבים שיכולים להוביל לדורבן, ובהם ריצה, עמידה ממושכת וחוסר טווח תנועה בקרסול. הבעיה יכולה להתפתח גם בגלל מבנה כף הרגל, כמו קשת אורכית גבוהה מדי (pes cavus), קשת שטוחה מדי (פלטפוס – pes planus)וקיצור של שריר הסובך או של גיד אכילס, וכן גם בשל בעיות נוספות כמו סוכרת, השמנת יתר ואף נעילה של נעליים לא מתאימות.
המאפיינים הנפוצים של דורבן הם כאבים באזור הפנימי והקדמי של העקב, תלוי במיקום שלו – מעל הרקמה הפלאנטרית או בהמשך שלה. הכאב מתעצם בעת נשיאת משקל ובביצוע פעולות כמו עמידה, הליכה וריצה. לרוב הכאב יופיע לאחר מנוחה של הרגל, כמו בקימה משנת הלילה או לאחר ישיבה ממושכת, והוא יפחת לאחר מספר צעדים.
טיפול בדורבן בעקב
לא ניתן לטפל בזיז שבעקב אלא בניתוח, אך טיפול פיזיותרפיה שמרני מסייע בהפחתת הדלקת ובהקלה על התסמינים הנלווים לה. על כן, הטיפול מתמקד בניהול הכאבים – מתי ניתן לעבוד עם הכאב ומתי לנוח, מידת העומס שניתן להפעיל על העקב ועל כף הרגל וכדומה.
הטיפול עצמו משלב תרגילים לחיזוק שרירי כף הרגל ושרירי השוק עם טיפולים משלימים כמו זרמים חשמליים, לייזר ועיסוי. נמצא שטיפול בגלי הלם לדורבן יעיל במיוחד בהפחתה של הכאב ובהאצה של תהליך ההחלמה.
סיבות נוספות לכאבים בעקב
אף על פי שדורבן הוא הגורם הנפוץ ביותר לכאבים בעקב, ישנם מצבים נוספים המתאפיינים בתסמינים דומים –
דפורמציית הוגלנד – עיבוי של עצם העקב ושל הרקמות הרכות בחלקה האחורי של כף הרגל, באזור החיבור של גיד האכילס לעקב, אשר לרוב נגרם עקב חיכוך מתמשך של האזור עם נעליים נוקשות. המצב יכול להוביל לדלקת בגיד אכילס המתאפיינת בכאבים בעקב ובבורסות (רקמות המכילות נוזל) שסביבו, אשר לעתים מלווים בחום ובאדמומיות. לרוב ניתן לזהות את דפורמציית הוגלנד בשל היווצרות בליטה נפוחה בחלק האחורי של עצם העקב.
הטיפול בדפורמציה כולל התאמה של הנעלה מתאימה ורכה יותר באזור העקב, תרגילי פיזיותרפיה הכוללים חיזוק של השרירים המניעים את מפרק הקרסול וטיפול בגלי הלם.
דלקת של הגידים הפרונאליים ((Peroneal tendonitis – דלקתיות וגירוי של גידי השרירים הפרונאליים, שני שרירים הנמצאים בצד החיצוני של השוק, כאשר הגידים הפרונאליים עוברים מאחורי הפטישון החיצוני (העצם הבולטת בצד החיצוני של הקרסול) ומתחברים בכף הרגל.
הפעולות העיקריות של שרירים אלה הן כיפוף כף הרגל לצד החיצוני, ייצוב הקרסול בצדו החיצוני וסיוע לשריר התאומים בביצוע תנועת עלייה על קצות האצבעות (פוינט).
דלקת בגידים אלו או במעטפת שלהם יכולה להתפתח משחיקה בשל שימוש יתר, מחולשה ומחוסר יציבות של כף הרגל, מטראומה כמו נקע של הקרסול ואף בגלל מבנה הרגל – פלטפוס או קשת גבוהה.
המצב מתאפיין בכאבים באזור החיצוני והקדמי של העקב. על כן, תסמינים אלה מצביעים על דלקת של הגידים הפרונאליים ולא על דורבן. הטיפול בדלקת כולל תרגילי פיזיותרפיה לחיזוק השרירים הפרונאליים ולשיפור הפרופריוספציה.
סינדרום כריות השומן בעקב (Heel fat pad syndrome) – שחיקה ואטרופיה (ירידה במסה) של הרקמה השומנית בעקב, אשר תפקידה לבלום זעזועים בין העקב לעור בעת דריכה על כף הרגל. המצב יכול להיגרם בשל עמידה ממושכת עם נעליים קשיחות, טראומה לעקב לאחר פגיעה, עלייה במשקל ואף אטרופיה הדרגתית שנגרמת עם הגיל.
התסמין העיקרי של המצב הוא כאב במרכז העקב המתאפיין בתחושה של חבורה קשה או דקירה. הטיפול היעיל ביותר בסינדרום כריות השומן בעקב הוא הנחה של כרית סיליקון רכה מתחת לעקב.
שבר מאמץ של עצם העקב (הקלקנאוס) – הפעלת עומס רב ולא מבוקר על העקב עלולה לגרום למצב שבו העצם לא מספיקה להסתגל לעומס, וכתוצאה מכך יכול להיווצר סדק קטן בעצם, הידוע בשם "שבר מאמץ".
שברי מאמץ מתאפיינים בכאבים שלרוב מופיעים בתחילת פעילות גופנית ומאמץ של העקב, ועם הזמן עלולים להפוך לקבועים. תסמינים נוספים של המצב הם נפיחות באזור העקב, רגישות למגע, קושי בהליכה וצליעה.
האבחון של השבר נעשה באמצעות בדיקות דימות, כמו MRI, רנטגן ומיפוי עצמות.
כדי לטפל בשברי מאמץ, יש להפחית עומסים מהעקב, לכן כדאי להוריד בהיקף העומסים או להפסיק לגמרי פעילויות שמפעילות עומס על העקב כמו ריצה וקפיצה. להקלה של הכאבים, אפשר לשים קרח על אזור העקב. במצבים של שברי מאמץ מתקדמים יותר, יש להיעזר בקביים למשך תקופה מסוימת כדי להוריד לגמרי את נשיאת המשקל מהעקב. לאחר החלמת השבר, יש לחזק את כף הרגל והקרסול ולחזור לפעילות בצורה הדרגתית.
החלמה של שבר מאמץ בעקב יכולה להימשך עד שלושה חודשים. בזמן ההחלמה ניתן לבצע פעילות גופנית שלא כוללת הפעלת עומס רב על עצם העקב, כמו שחייה ורכיבה על אופניים.
דלקת בעצב הבקסטר –הבקסטר הוא עצב העובר ליד עצם העקב, תפקידו לעצבב מוטורית את השרירים הקטנים של כף הרגל ותחושתית את אזור העקב. דלקת בעצב יכולה להתפתח עקב לחץ המופעל עליו, אשר במקביל יכול להוביל גם לדורבן בעקב.
גורמים נוספים היכולים לתרום להיווצרות הבעיה הם מבנה של כף רגל עם נטייה לפרונציה (סיבוב פנימה של כף הרגל), אטרופיה בנפח כרית השומן של העקב ופציעה אקוטית של כף הרגל הגורמת לנפיחות שיכולה להוביל להיווצרות של לחץ על העצב. המצב שכיח למדי ולמעשה הוא הגורם לכ-15%-20% מהמקרים של כאבים בחלק התחתון של העקב.
התסמינים של דלקת בעצב הבקסטר הם כאבים המתגברים בעת הפעלת לחץ על העקב בזמן ביצוע ממושך של פעולות כמו הליכה, ריצה ואף עמידה ממושכת במקום. הכאבים הולכים ונבנים במהלך היום תוך כדי תנועה, לעומת כאבי דורבן אשר מורגשים בעיקר לאחר מנוחה.
הטיפול במצב כולל טייפינג של כף הרגל, חיזוק שרירי הקרסול והשרירים הקטנים של כף הרגל ונטילה של כדורים אנטי-דלקתיים.
לעתים קרובות, הדלקת נוצרת בשל נעליים לוחצות או מדרסים שאינם מתאימים המפעילים לחץ על העצב. במקרים אלה, הטיפול היעיל ביותר הוא החלפה של הנעליים או התאמה של המדרסים.
תסמונת התעלה הטרסלית – התעלה הטרסלית היא מעבר צר הנמצא בצד הפנימי של הקרסול, העובר מאחורי ומתחת לפטישון הפנימי של הקרסול. בתעלה עוברים עורק, וריד, גידים והעצב הטיביאלי האחורי. התעלה מכוסה ברצועה רחבה ועבה שתפקידה להגן על הגופים בתוך התעלה ולשמור שלא יצאו מחוץ לתעלה. סינדרום התעלה הטארסלית נוצר כאשר מופעל לחץ על העצב הטיביאלי האחורי.
התסמונת יכולה להתפתח בשל גורמים שונים, כמו מבנה של כף רגל שטוחה, פציעות כמו נקע בקרסול אשר יוצרות דלקות ונפיחות באזור התעלה המפעילות לחץ על העצב, וכן מחלות כמו סוכרת ודלקת פרקים אשר גורמות לנפיחות ולבצקות אשר עלולות להפעיל לחץ על העצב.
התסמינים העיקריים של המצב הם כאבים בעקב ובאזור האחורי-אמצעי של כף הרגל, שאליהם יכולים להתלוות זרמים ועקצוצים בפנים כף הרגל. לרוב הכאב מחמיר בזמן ביצוע פעולות הכרוכות בנשיאת משקל הגוף, כמו עמידה, ריצה והליכה ממושכת.
הטיפול בבעיה יותאם לסיבה שגרמה להיווצרותה והוא יכול לכלול ניהול עומסים – הורדה של נפח הפעילות או החלפה של סוג הפעילות (לדוגמה שחייה במקום ריצה), חיזוק האזור, העלאה הדרגתית של העומסים כפי שהיו טרם הופעת הכאב, וכן נטילת כדורים אנטי דלקתיים והתאמה של נעליים או מדרסים.
אבחון דורבן בעקב
אצלנו בקליניקה, האבחון נעשה באופן זהיר ומדויק כדי לקבל את המידע המרבי לזיהוי הבעיה הגורמת לכאבים בעקב. על כן, במפגש הראשוני עם המטופל/ת, נבצע ראיון שבו נאסוף מידע על ההיסטוריה הרפואית של המטופל/ת ועל התסמינים המאפיינים את הבעיה. לאחר מכן נמשיך לבדיקה פיזיולוגית שבה נזהה את מקור הכאב ונבדוק את טווחי התנועה של הקרסול ושל המפרקים הסמוכים לו, וכן נבדוק את הכוח והסיבולת של השרירים באזור הכואב. להשלמת האבחון, נבצע בדיקת אולטרסאונד שמסייעת באיתור הבעיה הרפואית וחומרתה.
על סמך הממצאים, אנו יודעים לזהות את המצב הרפואי ולהתאים את הטיפול האופטימלי לבעיה, לתסמינים המאפיינים אותה ולצרכים של המטופל/ת הכולל לעתים טיפול בגלי הלם לדורבן.