טיפול בגלי הלם הוא שיטת ריפוי לא פולשנית המשפיעה על הרקמות ומסייעת להחלמה של אזורים פגועים. פעמים רבות הטיפול יכול למנוע נטילת תרופות ואף התערבות כירורגית. גלי הלם יעילים בטיפול של בעיות אורתופדיות ופציעות ספורט, כגון הסתיידויות בגידים, דורבן, דלקות בגידים ושברים בעצמות.
במהלך מלחמת העולם השנייה, רופאים הבחינו לראשונה בתופעה לא מוכרת בקרב מלחים אשר נפגעו מפצצות עומק – פגיעות קשות בריאות ללא סימנים חיצוניים נראים לעין. לאחר ניסיונות טיפול שונים, זיהו לראשונה שגל הדף יכול לחדור לגוף ולחולל בו שינוי כלשהו ללא סימני פגיעה חיצוניים.
בעשורים שלאחר המלחמה, העמיק המחקר על גלי הלם ועל ההשפעות שלהם על רקמות חיות, ובשנות ה-70 גילו שגלי ההלם משפיעים על הרקמות גם בעומק הגוף, ולא רק בנקודת המפגש בין הגלים לביו הרקמה. השימוש הראשון בגלי הלם נעשה בגרמניה ב-1980 ובו הצליחו לרסק אבני כליה. לאחר מכן, המשיכו ובדקו את ההשפעה של טיפול בגלי הלם על רקמות מסוגים שונים, כמו עצמות וגידים, ובתחילת שנות ה-90 החלו להשתמש בגלי הלם לטיפול בדלקות בגידים וכן בבעיות אורתופדיות ובפציעות ספורט.
כיצד עובד טיפול בגלי הלם?
גלי הלם הם למעשה גלי קול המשודרים באנרגיה גבוהה. מכשירי גלי ההלם שבשימוש קליני מייצרים פיצוץ מבוקר המפיק גל קול הדומה לבום העל-קולי שנוצר כאשר מטוס עובר את מהירות הקול.
החדירה של הגל לרקמה גורמת לזעזוע רגעי וממוקד אשר משפיע על הרקמה ויוצר תגובות שמעוררת את תהליך ההחלמה של האזור הפגוע.
כדי שגל ההלם יחדור בצורה היעילה ביותר לרקמה, משתמשים בג'ל אשר מגביר את נקודת המגע של המתמר עם העור ומונע כיסי אוויר בנקודת המגע בין המכשיר לבין עור של המטופל/ת.
טיפול בגלי הלם אינו פולשני ואינו גורם נזק לגוף. כמו כן, שיטת טיפול זו נמצאה כחלופה יעילה לתרופות, לזריקות ולא פעם מונעת ניתוחים והתערבויות כירורגיות.
טיפול בגלי הלם לבעיות אורתופדיות
בשנים האחרונות טיפול בגלי הלם צבר תאוצה בתחום הפיזיותרפיה ופציעות הספורט ומסייע במגוון רחב של פגיעות, כמו איחוי עצמות, דלקות גידים כרוניות והסתיידויות. על כן, הטיפול יעיל במיוחד בטיפול במקרים כמו מרפק טניס, מרפק גולף, דלקת בגיד אכילס, דורבן, דלקות בגיד הפיקה שבברך, והסתיידות בגידי הכתף.
לכל בעיה ופגיעה יש מאפיינים שונים שיש להביא בחשבון בעת התאמת הטיפול. שימוש בגלי הלם לטיפול בבעיה אחת אינו בהכרח מתאים לטיפול בבעיה אחרת.
סוגים של מכשירים בטיפול בגלי הלם
ישנם שני סוגים של מכשירים לטיפול בגלי הלם – מכשיר מפוקס ומכשיר רדיאלי.
שני הסוגים משמשים לטיפול של מגוון בעיות –
- הורדת טונוס שרירי –שחרור שרירים תפוסים.
- פירוק הסתיידויות – שקיעה של סידן ברקמה הגורמת להקשחת הרקמה המלווה בכאבים.
- הפחתת כאב, במיוחד כאבים כרוניים.
- חידוש רקמות – רגנרציה של הרקמה וריפי שלה.
- הגברת כמות הפיברובלאסטים (התאים שבונים את הגיד) ואת כמות הקולגן (אחד מהחומרים שמרכיבים את הגיד) המאפשרות שיקום מהיר יותר של הגיד.
- קביעת עצימות הטיפול לפי סוג הבעיה ובחומרתה – עצימות הטיפול משתנה בהתאם לבעיה. כך למשל, במקרים של דלקות גידים כרוניות משתמשים בעצימות נמוכה יותר מאשר במקרים של הסתיידויות. במקרים אקוטיים משתמשים בעצימות טיפול נמוכה, בעוד בבעיות כרוניות משתמשים בעצימות גבוהה יותר.
- קביעת מספר המכות – מספר המכות הוא מדד המייצג את כמות האנרגיה המועברת בטיפול.
- קביעת תדירות המכות – התדירות מגדירה את מספר המכות המועברות לרקמה בכל שנייה. תדירויות שונות יכולות לעורר תגובות שונות ברקמה, לדוגמה, תדירות גבוה יותר מועדפת להפחתת כאב.
למרות הדמיון בין שני המכשירים, לכל אחד מהם יש מאפיינים שונים המאפשרים טיפול מיטבי בבעיות מסוימות.
מכשיר מפוקס
מאפיינים
- גל הפועל לפי העיקרון האלקטרו-אקוסטי הגורם לגל לחדור לנקודת התכנסות אחת. העצימות המקסימלית מתרכזת בנקודה אחת המאפשרת לטפל בעוצמה גבוהה יותר באזור ספציפי וממוקד וכן לטפל בבעיות שממוקמות באזורים עמוקים יותר, כמו דלקות גידים באזור הישבן.
- ניתן לכוונן את עומק הטיפול ובכך להגיע בצורה מדויקת יותר לנקודה הרצויה.
- עצימות מקסימלית גבוהה יותר בהשוואה למכשיר הרדיאלי המאפשרת לטפל בהסתיידויות קשות כמו הסתיידויות בגידים והסתיידויות לאחר ניתוחים.
טיפול באמצעות מכשיר מפוקס
טיפול בגלי הלם במכשיר מפוקס נעשה בעיקר בבעיות ברקמות עמוקות, כמו דלקות בגיד הירך האחורית (המסטרינג) או דלקת בשריר הפיריפורמיס. כמו כן, נהוג להשתמש במכשיר לריפוי שברים, לרבות שברי מאמץ.
מכשיר רדיאלי
מאפיינים
- גל המתפצל לכמה מוקדים. העצימות המקסימלית נמצאת בנקודת הממשק עם המכשיר, כך שככל שמתרחקים מנקודת הממשק עם המכשיר כך הגל מתרחב, וככל שמתרחקים הגל נחלש. על כן, המכשיר מאפשר לטפל בשטח גדול יותר.
- במכשיר הרדיאלי ניתן לקבוע רק את עצימות הטיפול ולא את העומק שלו.
- גורם להרפיה של השרירים, כך שזרימת הדם טובה יותר, וכן מוריד איסכמיה מקומית (חוסר בחמצן ברקמה) ובכך שובר את המעגל של הנוקשות הגורמת לכאב באזור הפגוע.
טיפול באמצעות מכשיר רדיאלי
טיפול בגלי הלם במכשיר רדיאלי נעשה בעיקר בבעיות כמו כאבי שרירים, דורבן, הסתיידויות ודלקות גידים.
יתרונות הטיפול בגלי הלם
במקרים רבים, טיפול בגלי הלם יכול להחליף ניתוח. הטיפול אינו כרוך בתופעות לוואי, למעט מקרים של רגישות החולפת לאחר יום-יומיים. במקרים של כאבי דורבן, האזור יכול לכאוב לאחר הטיפול, אך גם במקרה זה חל שיפור משמעותי כבר ביום שלמחרת.
אצלנו בקליניקה, מלבד ביצוע תרגילים מותאמים לבעיות וליעדים של המטופלים, אנחנו משלבים טיפול בגלי הלם במקרים שבהם יש לזה ערך. כך אנחנו מציעים למטופלים שלנו שיטות שונות של טיפולי פיזיותרפיה, המשלימות אחת את השנייה ומסייעות להחלמה מיטבית של הבעיה.