הסתיידות בכתף היא הצטברות של משקעי סידן בגידים אשר מתאפיינת בכאבים ובמגבלות בטווח התנועה של הכתף. טיפול פיזיותרפיה מסייע בהקלה על התסמינים ובחזרה לביצוע פעולות שנפגעו מהמצב.
הסתיידות בכתף או "דלקת מסוידת של גידי הכתף" (Calcific Tendinopathy) היא הצטברות של משקעי סידן בגידי הכתף. הבעיה שכיחה בקרב האוכלוסייה הבוגרת ומאובחנת ביותר מ-50% מהמקרים של בעיות בכתף. הסתיידות בכתף נפוצה במיוחד אצל נשים בגיל 50-30, אך לעתים יכולה להיווצר גם אצל ילדים.
מרבית המקרים של הסתיידות בכתף אינם מלווים בתסמינים, והבעיה יכולה להתפתח במשך תקופה ארוכה, אפילו מספר שנים, לפני שהיא נותנת את אותותיה. בשלבים מתקדמים, ההסתיידות יוצרת דלקת מקומית שגורמת לכאבים ולמגבלות בתנועת הכתף.
הגורמים להצטברות המשקעים אינם ידועים, יש הסבורים כי פעילות יתר של הכתפיים תורמים לבעיה בעוד אחרים טוענים שדווקא חוסר פעילות של הכתפיים היא הסיבה לכך. נכון להיום, אין די נתונים כדי לקבוע את הסיבה להסתיידות.
מיקומים של הסתיידויות בכתף
הסתיידות בכתף יכולה להתפתח בכמה מקומות בכתף. המקום השכיח ביותר להסתיידות הוא גידי השרוול המסובב (Rotator Cuff) – קבוצה של ארבעה גידים היוצרים מבנה דמוי שרוול המחבר בין ארבעה שרירים המתפרשים בין השכמה לחלק העליון של עצם הזרוע. לקבוצת גידים אלה תפקיד חשוב בשמירה על יציבות הכתף ועל תנועתיות הכתף.
בתוך קבוצת גידי השרוול המסובב, גיד שריר הסופראספינאטוס (Supraspinatus) הוא הגיד השכיח ביותר להימצאות משקעי סידן, והוא מהווה כ-80% מהמקרים של הסתיידות בכתף. תפקידו העיקרי של גיד זה הוא ביצוע תנועות הרחקה של הזרוע מהגוף, בעיקר בזוויות הנמוכות.
המקום השני בשכיחותו להימצאות משקעי סידן הוא גיד שריר האינפראספינטוס (Infraspinatus), עם שיעור של 15% מהמקרים של הסתיידות בכתף. תפקידו העיקרי של גיד זה הוא ביצוע תנועת סיבוב החוצה. הבא אחריו, עם שיעור של 5% מהמקרים, הוא גיד הסאבסקאפולריס (Subscapularis) האחראי על תנועת הסיבוב פנימה של הכתף.
ההסתיידות יכולה להתפתח גם בקבוצות אחרות של גידי הכתף, אך אלה מקרים נדירים יותר, וכן במבנים נוספים בכתף, כמו ברצועות, בבורסת הכתף ובקפסולת המפרק. נוסף לכתף, הסתיידות יכולה להיווצר גם במפרקים נוספים, כמו הירך והברך.
תסמינים של הסתיידות בכתף
התסמין הנפוץ ביותר של הסתיידות בכתף הוא כאב עמום בעוצמה נמוכה המורגש לאורך כל היום אשר יכול להתחזק בעת ביצוע תנועה, כמו סיבוב הכתף והרמת הזרוע מעל לגובה בית החזה. אצל כ-50% מהסובלים מהמצב, הכאבים מתגברים בלילה ואליהם תתלווה הגבלה של טווח התנועה של הכתף.
כאמור, במרבית המקרים התסמינים יופיעו רק לאחר זמן מהיווצרות המשקעים. לעיתים הכאבים יופיעו רק למשך מספר ימים ויחלפו מעצמם, ולפעמים יהפכו לכאבים כרוניים הנמשכים מספר חודשים ואף מספר שנים. לא ניתן לצפות מראש את הופעת התסמינים ואת המאפיינים שלהם.
ההסתיידות בכתף יכולה להיווצר בשתי הכתפיים במקביל, במקרים מסוימים הכאבים מורגשים בו-זמנית ובמקרים אחרים הכאבים בכתף השנייה מופיעים זמן קצר לאחר הפסקת הכאבים בכתף הראשונה.
אבחנה של הסתיידויות בכתף
נוסף להסתיידות, ישנן בעיות אחרות המאופיינות בכאבים ובתסמינים דומים, כמו דלקת בכתף, עיבוי של בורסת הכתף נוקשות כרונית של מפרק הכתף וקרעים בגיד השרוול המסובב. על כן, כדי לדייק את האבחון ניתן להיעזר בבדיקות הדמיה כמו רנטגן, אולטרסאונד ו-MRI, אשר יכולות הן לאתר את מיקום משקעי הסידן והן פתולוגיות נוספות היכולות להוות את הסיבה לכאב.
טיפול בהסתיידות בכתף
רוב הגישות העדכניות של טיפול בהסתיידויות בכתף ובגידי הכתף כוללות הסרה או צמצום של משקעי הסידן באמצעות הפעלה של תהליכי ספיגת הסידן הטבעיים בגוף, ובמקרים חריגים באמצעות ניתוח להסרת ההסתיידויות.
הטיפול הראשוני בהסתיידות גידים הוא טיפול שמרני המתמקד בהקלה על הכאבים ובהפחתת הדלקת באזור. טיפול זה כולל נטילת משככי כאבים מקבוצת NSAID – נוגדי דלקת לא סטרואידליים או באמצעות זריקות סטרואידים מקומיות.
גישה שמרנית נוספת עבור טיפול בהסתיידות בכתף הוא פיזיותרפיה, אשר נעשה במקום או נוסף לנטילת משככי הכאבים. טיפולי הפיזיותרפיה פועלים בשני מישורים – הפחתת כאבים והעלאה הדרגתית של העומסים (ניהול אופטימאלי של עומסים תורם רבות להצלחת התהליך), במטרה להעלות את היכולת לבצע פעולות שגרתיות ובביצוע פעולות ספורטיביות.
על כן, החלק החשוב ביותר בטיפולי פיזיותרפיה הוא תרגולים המותאמים לתסמינים ולחומרתם. משום שהתסמינים העיקריים של הבעיה הם כאבים ומגבלות בביצוע פעולות יום יומיות וביצוע פעילות גופנית, התרגילים יתמקדו בהרחבת טווח התנועה והיכולת לבצע פעולות שונות בכל טווחי התנועה, תוך ניהול אופטימאלי של הכאבים – מתי מופיעים, מתי מתעצמים, מתי יש להניח לכתף ומתי יש להתגבר על הכאב ולהמשיך לעבוד בכדי לשפר את המצב.
נדבך נוסף של טיפולי פיזיותרפיה להסתיידות בכתף הוא שימוש במכשירים שונים שמסייעים בהקלה על הכאבים ובהאצת תהליך ההחלמה. כך, למשל, הטיפול בגלי הלם עוזר לפרק את משקעי הסידן ומזרז את הספיגה שלהם, זאת נוסף לכך שהוא מסייע בהקלה על הכאבים ומאפשר תרגול יעיל יותר ושיפור מהיר יותר של המצב. למעשה, הטיפול בגלי הלם נחשב לטיפול מחליף ניתוח.
גם טיפול באולטרסאונד, טיפול בחשמל וטיפול בלייזר נמצאו יעילים בהפחתת הכאבים, אשר מהווים המכשול הגדול ביותר בביצוע התרגילים ובהגברת העומסים על הכתף המסייעים בשיפור המצב ובהחלמה ממנו.
ניתוח לטיפול בהסתיידות בכתף
ניתוח להסרת הסתיידות בכתף הוא מוצא אחרון לטיפול בהסתיידות בכתף, לאחר שהטיפול השמרני לא הצליח לסייע בהקלה משמעותית על הכאבים וכאשר התסמינים פוגעים באיכות החיים של המטופל/ת.
השיקום מהניתוח נעשה גם כן באמצעות טיפולי פיזיותרפיה שבהם עובדים על שיקום טווחי התנועה של הכתף ועל חזרה לביצוע פעולות יומיומיות או ספורטיביות, בהתאם לרצון ולצרכים של המטופל/ת.
מחקרים מראים ששיקום מהניתוח נמשך כשלושה חודשים, שרק לאחריהם ישנה הקלה משמעותית בכאבים ושיפור ביכולת התפקוד של הכתף. לאחר מכן, נדרשים עוד שלושה חודשים לשיקום מלא של הכתף.
אצלנו בקליניקה, האבחון של הסתיידות בכתף נקבע רק לאחר ראיון מקיף שבו נאסוף מידע על ההיסטוריה הרפואית של המטופל/ת, על התסמינים של הבעיה ועל המאפיינים שלה. לאחר מכן, נבצע בדיקה קלינית שבה נזהה את המגבלות ואת הפעולות המעוררות את הכאב. לקבלת תמונת מצב מדויקת יותר, נבצע בדיקת אולטרסאונד המאפשרת לזהות את משקעי הסידן בגידים.
לאחר שנשלול בעיות בריאותיות ופתולוגיות אחרות שמתאפיינות בתסמינים דומים, נבנה תוכנית טיפולים המותאמת באופן אישי לצרכים של המטופל/ת, החל מחזרה לביצוע פעולות שגרתיות ועד לחזרה לפעילות ספורטיבית מלאה.