ב ל ו ג

דלקת בכתף – גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

דלקת בכתף

דלקת היא אחת מהסיבות השכיחות להופעה של כאבים בכתף. הטיפול בדלקת משתנה לפי סוג הדלקת, הגורם לדלקת, מיקומה בכתף וחומרת הכאבים. טיפול פיזיותרפיה בדלקת בכתף משלב תרגילים ומכשור עזר המותאמים לכל מטופל ומטופלת לפי הצורך.

 

הכתף היא אחד המפרקים המורכבים והוורסטיליים בגוף. האינטגרציה של הכתף ושל כף היד היא זו שמאפשרת לבני האדם לבצע פעולות רבות הייחודיות רק להם מבין כל בעלי החיים, כמו לזרוק כדור או להניף דברים מעל הראש. כמו כן, מפרק הכתף מאפשר טווח תנועה מאוד גדול ובד בבד הוא מייצב את הזרוע כדי שניתן יהיה לבצע פונקציות הדורשות מוטוריקה עדינה עם כף היד.

הכתף היא למעשה מבנה אנטומי מורכב הכולל עצמות, רצועות, שרירים וגידים רבים. נוסף על כך, באזור הכתף ישנם כלי דם, עצבים ובורסות (שקיקי נוזל סינוביאלי שתפקידם לסכך את התנועה בין שני מבנים אנטומיים סמוכים זה לזה, לדוגמה בין גיד לעצם או בין גיד לגיד אחר).

גורמים של דלקת בכתף

דלקת בכתף יכולה להתפתח כתוצאה מטראומה, למשל עקב קרע בגיד שנגרם בשל נפילה, וכן כתוצאה מפציעה אקוטית שנגרמה במהלך פעילות ספורט כמו הנפת משקולת. במקרים אלה, המטופלים ידווחו על אירוע ספציפי שלאחריו התחילו כאבים.

אפשרות אחרת היא התחלה הדרגתית של דלקת בשל עומסים גבוהים מדי על הכתף. אלה יכולים להיות עומסים המופעלים בעת פעילות ספורטיבית או בעת מנח הגוף בזמן העבודה. לרוב, במקרים אלה המטופלים לא ידווחו על אירוע מסוים שבו התחילו הכאבים, אלא ייתנו הערכה של הזמן שבו הכאב החל להיות מורגש. לעיתים הכאב יהיה מקושר לפעילות כלשהי, אך בהרבה מקרים המטופלים ידווחו על כאב קבוע, ללא קשר להפעלת הכתף.

ישנם מקרים שבהם הכאב מופיע ללא כל סיבה נראית לעין. אלה יכולים לנבוע מגורמים שונים, מאופי הפעילות של המטופל/ת ועד שינה על הכתף אשר גרמה דלקת באזור.

ברוב המקרים, דלקת בכתף מתפתחת באחד מהגידים או באחת הבורסות.

גורמים נפוצים לדלקת בכתף:

  1. דלקת הגיד הארוך של השריר הדו-ראשי (בייספס; Biceps) – השריר הדו-ראשי הוא השריר הבולט של היד הקדמית, המתחבר מתחת למרפק ועולה מעלה. השריר מורכב משני ראשים (ומכאן שמו), כאשר הראש הארוך מתחבר בנקודה העליונה של מפרק הכתף. הגיד של הראש הארוך הוא אחד המקומות הנפוצים לדלקות בכתף. דלקת בגיד זה מאופיינת בתחושת כאב בחלק הקדמי של הכתף.
  2. דלקת שרירי השרוול המסובב (Rrotator cuff) – שרירי השרוול המסובב הם קבוצה של ארבעה שרירים המחברים בין השכם לזרוע. רוב הדלקות והקרעים מתפתחים בגיד של שריר הסופראספינטוס (Supraspinatus). מקרה זה מתאפיין בתחושה של כאב מפושט באזור הכתף ולעיתים אף באזור הזרוע. דלקת בשריר זה לרוב תקשה על ביצוע פעולות הדורשות הרמה של היד.
  3. בורסיטיס (Bursitis) – באזור מפרק הכתף יש מספר בורסות שתפקידן לסכך את התנועה בין הגידים השונים ובין הגידים לבין העצמות. בורסיטיס היא דלקת של הנוזל הסינוביאלי שבבורסה הגורמת לעלייה בכמות הנוזל בשק. בחלק מהמקרים, דלקת של הבורסה נגרמת כתוצאה מחיכוך לאורך זמן, אך במקרים אחרים בורסיטיס הוא לא בעיה בפני עצמה אלא תוצאה של בעיה אחרת, כמו דלקת באחד הגידים.

תסמינים של דלקת בכתף

התסמינים של דלקת בכתף משתנים בהתאם למיקום של הדלקת במפרק עצמו ובגורם שעורר את הדלקת. עם זאת, ישנם מספר תסמינים שמופיעים ברוב המקרים של הדלקת, כאשר העיקרי שבהם הוא כאבים בכתף.

הכאב יכול להופיע בכל אזור הכתף או רק בחלקים ממנה – בחלק הקדמי, בחלק האחורי או מאחורי הכתף. במקרים רבים הכאב יכול להקרין גם לאזור הזרוע, ולכן המיקום של הכאב וסוג הכאב לא תמיד מעידים על הגורם לכאב.

כאבים בכתף, בכל המיקומים השונים, יכולים להשפיע באופן ניכר על איכות החיים שבשגרה, כמו פגיעה בשינה וביכולת לבצע משימות יומיומיות פשוטות כמו להתלבש, ואף יותר בביצוע פעולות הדורשות מאמץ פיזי, כמו לשחק עם הילדים או להתאמן. במקרים רבים הכאבים יכולים להשפיע על היכולות לעבוד.

אבחון של דלקת בכתף

כאבים בכתף הם תופעה שכיחה, ובהרבה מקרים מטופלים הסובלים ממנה שואלים אותי "האם יש לי דלקת בכתף?" לרוב, התשובה שלי היא "יכול להיות שכן ויכול להיות שלא". כמו כל בעיה פיזיולוגית, המענה לשאלה דורש בדיקה מקיפה של האזור ושל התסמינים המאפיינים את הבעיה.

תהליך האבחון תמיד מתחיל בריאיון אשר מטרתו איסוף פרטים על אופי הבעיה: מהם התסמינים, מתי הם מופיעים, מה משפר את התסמינים ומה מחריף אותם. מידע זה עוזר לפיזיותרפיסט/ית למפות את הגורמים האפשריים של הבעיה ולקבוע כיצד כדאי להתחיל את הבדיקה והטיפול.

במהלך הריאיון הראשוני נקבעים היעדים של תהליך השיקום. היעדים צריכים להיות ברורים, מדידים ומותאמים לצרכים של כל מטופל ומטופלת בהתאם לפעילות השגרתית והספורטיבית שבה עוסקים. על כן, במהלך תהליך השיקום ישנו מנעד רחב של יעדים שיש לעמוד בהם, החל מללבוש חולצה ללא כאב ולחגור את הילדים ברכב ללא כאב וכלה בלבצע מתח ללא כאב ולעשות אימון הנפות ללא כאב. הגדרת היעדים מאפשרת לבחון באופן אובייקטיבי אם הטיפול מתקדם בכיוון הנכון או שיש לבצע שינויים בתוכנית השיקום.

השלב הבא הוא הבדיקה הקלינית. במסגרת הבדיקה נבדוק את טווחי התנועה הפאסיביים והאקטיביים של המפרק וכן אם יש ירידה בכוח התנועה של הכתף הפגועה לעומת הכתף השנייה. בחלק מהמקרים נבדוק פעולות מסוימות שלפי המטופל/ת גורמות לכאב, לדוגמה אם ישנו כאב בעת הסרת חולצה, נבדוק כיצד מתבצעת הפעולה ובאיזה שלב מתעורר הכאב. במקרה של כאבים רבים אצל המטופל/ת, ייתכן שהבדיקה הקלינית תתקצר כדי למנוע את החמרת הכאבים.

לא פעם מטופלים שואלים אם יש צורך בבדיקות הדמיה כמו רנטגן, אולטרסאונד או MRI. לעיתים בדיקות אלה יכולות להוסיף מידע ולשפר את קבלת ההחלטות לתוכנית הטיפול, אך בהרבה מקרים הן דווקא מזיקות. בדיקות הדמיה יכולות להעלות ממצאים רבים שכלל לא רלוונטיים לבעיה שאיתה מתמודדים. ממצאים אלה יכולים לגרום לפחד ולחרדה אצל המטופל/ת, דבר אשר פוגע הן באיכות החיים והן בתהליך הטיפולי.

מתי כן צריך לבצע בדיקות הדמיה:

  1. כאשר יש חשד לדגל אדום – מצב מסוכן אשר דורש התערבות רפואית. לדוגמה זיהום בכתף אשר דורש טיפול ומעקב על ידי רופא/ה.
  2. טראומה – אם הכאבים החלו לאחר נפילה או חבלה בכתף נרצה לדעת אם יש פגיעות כמו שברים המצריכים קיבוע של הזרוע ובמקרים מסוימים גם ניתוח.
  3. כאב חריף מאוד ללא סיבה נראית לעין.
  4. לפני שמבצעים פרוצדורות כירורגיות.
  5. חוסר התקדמות במצב לאורך זמן רב או הדרדרות של המצב.

 

דלקת בכתף טיפול

ברוב המקרים של דלקת בכתף, למטופל/ת יש שלוש אפשרויות טיפול עיקריות – נטילת כדורים אנטי-דלקתיים או זריקות סטרואידים, פיזיותרפיה וניתוח. כמעט תמיד התערבות כירורגית תהיה מוצא אחרון משום שהיא כרוכה בסיכונים שונים וכן בתהליך שיקום ארוך שאין לדעת מה תהיה התוצאה הסופית לאחריו. משום כך, האופציה המועדפת היא פיזיותרפיה. כמו כן מחקרים רבים מראים שפיזיותרפיה יעילה לפחות כמו ניתוח במקרים של כאב כתף שלא נובע מטראומה וכן גם בהרבה מקרים של טראומה. לעיתים ניתן לשלב טיפול תרופתי עם הפיזיותרפיה וכך להעלות את סיכויי ההצלחה של הטיפול.

טיפול בכאבים בכתף ובפגיעה בתפקוד הכתף יכול להיות משימה קשה בגלל המורכבות הפונקציונאלית של הכתף. לכן, המטרה העיקרית של טיפול פיזיותרפיה בדלקת בכתף היא קודם כל להפחית את הכאב ולאפשר ביצוע פעולות יומיומיות ללא מגבלות, כמו להתלבש, לנהוג או להרים את הילד/ה. השלב הבא הוא עבודה על ביצוע פעולות ספורטיביות לפי צורכי המטופל/ת, כמו גלישה, קרוספיט, אימון בחדר כושר וכדומה. אופי הטיפול והשיקום נקבע ומשתנה לפי המצב של כל מטופל ומטופלת.

בטיפול בדלקת בכתף מומלץ להיעזר בגלי הלם אשר מסייעים בהפחתת הכאב ומאפשרים תרגול טוב יותר ובכך מזרזים את תהליך ההחלמה. מכשירים נוספים היכולים לעזור בהורדת הדלקת בכתף הם לייזר ואולטרסאונד טיפולי. כמובן שאף אחד מהמכשירים האלה לא מספיק בפני עצמו ויש לשלב את הטיפול עם תרגילים מותאמים במטרה לבנות באופן הדרגתי את היכולת לבצע את כל הפעולות שהמטופל/ת רוצה לבצע.

בספרות הרפואית ישנה תמימות דעים שבמקרים של כאבים בכתף תרגול וניהול נכון של עומסים הוא הדבר החשוב והיעיל ביותר בתוכנית שיקום, אך מכיוון שלאנשים שונים תתאים תוכנית מעט שונה אין קונצנזוס על סוג תוכנית התרגול שנותנת את התוצאות הטובות ביותר.

כדי להתאים את הטיפול המדויק ביותר לכל מטופל ומטופלת, אצלנו בקליניקה מתנהל רישום קפדני של כל מה שנעשה במהלך כל טיפול, כך שבטיפול הבא נוכל להיות מדויקים יותר לפי הפידבק שמתקבל מהמטופל/ת.