השימוש באלקטרותרפיה נפוץ בתחומים רפואיים רבים, ובהם בפיזיותרפיה. הטיפול בחשמל מסייע בהקלה על כאבים ובחיזוק של השרירים ובכך תומך בתהליך השיקום ומזרז את ההחלמה.
זרם חשמלי הוא זרימה של חלקיקים טעונים, כאשר החלקיקים יכולים להיות אלקטרונים או יונים (מולקולות טעונות).
התהליכים החשמליים שקורים בגוף חיוניים ביותר ובלעדיהם לא ניתן להתקיים אפילו שניות ספורות. רוב האנשים יודעים שכדי שהלב ימשיך לפעול, הוא מקבל זרם חשמלי מתאים ייעודיים, ובשילוב תהליכים נוספים נקבע קצב פעימות הלב. מידע פחות נפוץ הוא שכל אינטראקציה בין הנוירונים (תאי מערכת העצבים) שבמוח היא זרם חשמלי. זאת אומרת שכל מחשבה נוצרת על ידי זרמים חשמליים בין נוירונים במוח. פעילות השרירים, ההכרחית בכל תהליך שיקום, נוצרת גם כן על ידי זרם חשמלי, כאשר מערכת העצבים שולחת זרם חשמלי כדי שהשריר יתכווץ ויבצע את הפעולה הרצויה. כך, למעשה, כל פעולה שהגוף מבצע נוצרת כתוצאה מכך שמערכת העצבים מפעילה את השרירים באמצעות זרמים חשמליים.
תפקיד הזרם החשמלי בגוף לא נגמר רק בחלק המוטורי (היכולת להזיז את איברי הגוף השונים), אלא גם בחלק הסנסורי – היכולת לקבל אינפורמציה מהסביבה באמצעות החושים. בכל פעם שנוגעים במשהו, קצוות העצבים הנמצאים בעור מעבירים זרם חשמלי למערכת העצבים המרכזית (המוח), שם הוא נקלט ומעובד, וכך אנו יודעים בדיוק מה אופי המרקם שבו אנו נוגעים.
לאור חשיבותו הרבה בתהליכים רבים בגוף, לגירוי החשמלי יש שימושים רפואיים רבים, ולמעשה השימוש הרפואי בזרמים חשמליים קיים לפחות 2000 שנה, וישנו רישום כבר מתקופת האימפריה הרומית על שימוש בדגים המייצרים זרם חשמלי במטרה להקל על כאב. במאה ה-18 תועד השימוש הראשון בזרם חשמלי במטרה לגרום לכיווץ שרירי.
כיום, השימוש בחשמל חולש על תחומי רפואה רבים, ובעיקר בתהליכי שיקום הכוללים חיזוק שרירים, שיפור סיבולת שריר, הורדת כאב ושיפור תהליך החלמה של רקמות.
סוגים של אלקטרותרפיה
בטיפול אלקטרותרפיה ישנם שלושה סוגים עיקריים של זרמים חשמליים:
- זרם ישר –זרם בכיוון אחד קבוע. סוג זה נדיר יותר לשימוש, כאשר השימוש העיקרי בו הוא להגברת ספיגה של תרופות דרך העור. לדוגמה, במריחה של משחת וולטרן, הזרם החשמלי מאפשר להגביר את ספיגת המשחה.
- זרם מתחלף – בסוג זרם זה יש שני מקטעים – במקטע אחד הזרם הוא בכיוון אחד, ומיד לאחר מכן ישנו מקטע שבו הזרם בכיוון הנגדי וכן הלאה. סוג זה נפוץ לשימוש ומסייע להקלה על כאב וכיווץ שרירים.
- זרם מקוטע – זהו בעצם אחד משני סוגי הזרם המוזכרים לעיל, אך הוא מועבר בצורה מקוטעת, כלומר ישנה הפסקה בין פעימה של זרם אחד לזה שבא אחריו. כל פעימה יכולה להיות מורכבת מזרם ישר או מזרם מתחלף. שילוב של זרם ישר ומקוטע יכול לשמש למגוון צרכים אך השימוש הנפוץ יותר הוא לעידוד תהליך ריפוי של רקמה והורדה של בצקת אקוטית. זרם מקוטע מתחלף לבדו משמש בעיקר להורדת כאב וכיווץ שריר.
טיפול בחשמל בפיזיותרפיה
טיפול אלקטרותרפיה בפיזיותרפיה משמש לשתי מטרת עיקריות – חיזוק שרירים והקלה על כאבים, שני אלמנטים הכרחיים בשיקום מפציעות ספורט.
ישנם מספר פרמטרים המשפיעים על אופי הזרם ועל ההשפעה שלו בגוף. אחד הפרמטרים החשובים הוא עוצמת הזרם, ככל שהעוצמה גבוהה יותר, כך כיווץ השריר חזק יותר. לכן, חיזוק שריר באמצעות זרם ייעשה באמצעות זרם בעוצמה גבוהה מספיק כדי לייצר כיווץ שריר. לעומת זאת, להקלה על כאבים תיעשה באמצעות עוצמה נמוכה יותר.
הגירוי החשמלי עצמו מועבר לגוף דרך העור באזור שבו רוצים לטפל באמצעות מדבקות או באמצעות אלקטרודות הנצמדות לגוף באמצעות וואקום.
אלקטרותרפיה לחיזוק שרירים
אחת המטרות הנפוצות לשימוש באלקטרותרפיה בטיפול פיזיותרפיה היא חיזוק שרירים.
כדי להבין את התועלת בשימוש חשמל לחיזוק שריר יש קודם להכיר את ההבדל בין כיווץ שריר רגיל (כיווץ רצוני), ללא זרם חשמל חיצוני, לבין כיווץ שריר עם זרם חשמלי חיצוני.
בעת ביצוע תנועה רצונית, הגוף מפעיל את כמות סיבי השריר הדרושה לביצוע אותו מאמץ. לדוגמה, בהרמת הטלפון מהשולחן יופעלו מעט יחסית סיבי שריר, כי הטלפון לא שוקל הרבה. לעומת זאת, בעת אימון רגליים ובהרמה של משקל גבוה, הגוף ינסה להפעיל כמה שיותר סיבי שריר. כמו כן, כאשר השריר לא צריך להתמודד עם עומס גבוה, הוא יפעיל רק סיבים מסוג מסוים אשר יכולים לעבוד לאורך זמן מבלי להתעייף, אך הם מפיקים פחות כוח מאשר סיבים מסוג אחר, שמשך הפעולה שלהם קצר יותר אך הכוח גבוהה יותר. בעת הרמה של משהו כבד, הגוף יפעיל כמה שיותר סיבים, הן סיבים מהסוג הראשון והן סיבים מהסוג השני.
על כן, היתרון בהפעלת השריר באמצעות חשמל הוא גיוס מידי של סיבים מכל הסוגים.
פרט חשוב נוסף שיש לזכור הוא שאם השרירים לא מופעלים כנגד עומס מספק, הם עוברים תהליך של אטרופיה –ירידה במסת השריר ובכוח.
אדם בריא יכול להפעיל את השריר כנגד עומסים ובכך לחזק שרירים. הבעיה עולה כאשר הגוף חלש, למשל אחרי ניתוח בברך, ובמצב זה היכולת להפעיל עומסים קטנה יותר מהנדרש כדי לתחזק את מסת השריר. במקרה זה, מסת השריר תרד וכך גם הכוח. על כן, הפעלת שרירי הרגל באמצעות חשמל מסייעת בשימור של מסת השריר עד לשלב שבו ניתן יהיה להפעיל את הברך כנגד עומסים גבוהים יותר.
בטיפול פיזיותרפיה, חיזוק השריר באמצעות אלקטרותרפיה נעשה בחשיפה הדרגתית לעומסים, כך שהשרירים נבנים לאורך השיקום ועושים אדפטציה עד שניתן להתמודד עם אותו העומס שקדם לניתוח.
אלקטרותרפיה, טיפול להפחתת כאב
זרם חשמלי שנועד להקל על כאב הוא בעל פרמטרים כאלה אשר גורמים לתחושה נעימה במקום שבו הוא עובד. אף על פי שהזרם הוא בעיקר תחושתי, הוא יכול ליצור כיווצי שריר קטנים אך העוצמה שלו לא מספיקה כדי לייצר כיווץ שריר חזק. רוב המטופלים מתארים סוג זה של זרם כתחושה נעימה, ובדרך כלל, כל עוד הזרם עובד הוא מעלים את הכאב כמעט לחלוטין.
לאחר הטיפול בחשמל, עוצמת הכאב יכולה לרדת באופן משמעותי עד לכדי היעלמות, אך ישנם מצבים שבהם לאחר הפסקת החשמל הכאב יחזור באותה עוצמה כמו לפני הטיפול.
גם למקרים שהכאב נעלם או מטשטש רק באופן זמני יש יתרון רב, משום שבטווח זמן זה ניתן לבצע תרגילים לחיזוק ולבניית הגוף וכך ניתן לבצע פעילויות שונות שהכאב מונע, בין שפעולות יומיומיות ובין שפעילות ספורטיבית. חיזוק האזור הפגוע מאפשרת להוריד את הכאב לטווח ארוך ומורידה את הסיכוי לחזרתו.
מתי אסור להשתמש בטיפול בחשמל?
לרוב, אין מניעה להיעזר בטיפול בחשמל בפיזיותרפיה. עם זאת יש מקרים שבהם שהטיפול לא רק שאינו מומלץ אלא אף אסור:
- מושתלי קוצב לב
- חולי אפילפסיה
- אין להשתמש בחשמל באזור בטן, גב תחתון, אגן בזמן הריון
- אין לשים אלקטרודות על פצעים שלא החלימו
חשוב לציין כי אצלינו בקליניקה, כמו מכשירי תמך אחרים, לרבות אולטרסאונד ולייזר, אלקטרותרפיה אינה נעשית לבדה, אלא היא חלק מתהליך השיקום ותומכת בתרגילי הפיזיותרפיה הנדרשים להחלמה מלאה.