כאבים בשכמות יכולים להתעורר במוקדים שונים בשכמה ולהקרין לאזורים נוספים כמו הזרוע והצוואר. כאבים בשכמות ובצוואר יכולים להיגרם בשל חולשה או התכווצות של השרירים בשכמה עצמה או של השרירים הסמוכים לה. הטיפול בכאבים משתנה בהתאם למיקום הכאב, הרקע והצרכים הייחודים של כל מטופל/ת.
כשמדברים על כאבי שכמות, לרוב הכוונה לכאב באזור הגב העליון. המיקום הנפוץ ביותר הוא בחלק העליון-המדיאלי (החלק הקרוב יותר לעמוד השדרה) של השכמה, קרוב לבסיס הצוואר. לעיתים הכאב ממוקד באזור יחסית קטן, אך במקרים רבים הכאב מתפשט על אזור גדול יותר ואף מקרין לאורך הצוואר.
כאבים בשכמות יכולים לנבוע מבעיה מקומית בשכמה עצמה, אך ייתכן שהם נובעים מבעיה בצוואר המקרינה כאב לשכמה.
ברוב המקרים, כאב בשכמה יורגש בצד של היד הדומיננטית ולא פעם ילווה בתחושה של שכמות תפוסות.
מבנה השכמות
כדי להבין את מהות כאבי השכמה ומהיכן הם יכולים לנבוע, יש קודם להכיר את מבנה השכמה בכלל ואת מבנה חגורת הכתפיים בפרט.
עצם השכמה (scapula) היא עצם שטוחה הממוקמת בחלק האחורי-עליון של כלוב הצלעות. לשכמה חשיבות גדולה מאוד, שכן בלעדיה כל תפקוד היד היה מאוד מוגבל. בחלק הלטרלי (הצידי והרחוק יותר מעמוד השדרה) של השכמה נמצא הגלנואיד (glenoid), זהו המשטח המפרקי שאליו מתחברת עצם הזרוע, שלמעשה מחבר את כל היד לשכמה.
מעל אותו משטח מפרקי נמצאת עצם האקרומיון, היוצאת מהשכמה ומתחברת לעצם הבריח. זוהי העצם הבולטת הנמצאת בחלק העליון של החזה.
עצם הבריח מתחברת לעצם החזה בחלק הקדמי-תחתון של הצוואר.
חגורת הכתפיים מורכבת מעצם השכמה ומעצם הבריח, כאשר עצם הבריח מחוברת מצד אחד לעצם החזה ומהצד השני לעצם השכמה, ועצם השכמה מחוברת מצד אחד לעצם הבריח ומצדה השני מחוברת באמצעות שרירים לחוליות עמוד השדרה ולכלוב בית החזה.
שרירים אלה מאפשרים לבצע את התנועות הרבות של השכמה, כאשר תנועתיות תקינה של השכמה מאפשרת תפקוד אופטימאלי של היד. ירידה בתפקוד היד וכאבים בשכמה מתעוררים במצב שבו אחד השרירים שמאפשרים את תנועת השכמה או שאחד המפרקים של חגורת הכתפיים לא פועל באופן אופטימאלי.
השכמה פעילה בשלושה מפרקים:
- מפרק הכתף – המפרק שבין השכמה לעצם הזרוע.
- מפרק שכמה עצם הבריח – המפרק שבין האקרומיון לעצם הבריח.
- מפרק שכמה בית-חזה – השכמה ממוקמת צמוד לחלק האחורי עליון של בית החזה ומחוברת אליו באמצעות שרירים. השכמה מבצעת את כל תנועותיה באמצעות החלקה על בית החזה.
תפקיד השכמות
כאמור, השכמה היא הבסיס שאליו מתחברת היד. כדי שהיד תתפקד באופן אופטימאלי, השכמה חייבת להוות בסיס חזק ויציב, וכדי שהיד תוכל לנוע בטווחים המקסימליים שלה ללא מגבלות גם השכמה צריכה לנוע בחופשיות.
השכמה מבצעת שישה סוגים שונים של תנועות המאפשרים תפקוד אופטימאלי של הידיים:
- הרחקה – תנועה של הרחקת השכמות מתבצעת כאשר השכמה מתרחקת מהמרכז, כלומר מעמוד השדרה. השריר שמבצע תנועה זאת נקרא שריר המסור הקדמי (סרטוס אנטריור – (serratus anterior הממוקם בין השכמה לבית החזה. שריר זה גם אחראי לפעולת ההצמדה של השכמה לבית החזה.
- קירוב – תנועה של קירוב השכמות מתבצעת כאשר השכמה נעה לכיוון מרכז הגוף, לעבר עמוד השדרה. קבוצת השרירים המבצעים תנועה זאת נקראים "מקרבי שכמות" והם מחברים את החלק המדיאלי של השכמה (החלק שקרוב לעמוד השדרה) לחוליות עמוד השדרה. השרירים המוגדרים כמקרבי שכמות הם הטרפז האמצעי והרומבואידים (Rhomboids).
- הרמה – תנועה של הרמת השכמות מתבצעת כאשר השכמה נעה מעלה. אחד השרירים שמאפשרים לבצע תנועה זאת הוא שריר מרים השכמה (לוואטור סקפולה – (Levator Scapulea היוצא מהפינה העליונה בצד המדיאלי של השכמה, נמשך לאורך הצוואר ומתחבר בצד של החוליות העליונות של הצוואר.
השריר הגדול והעיקרי שמבצע את התנועה הוא שריר הטרפז העליון. שריר זה הוא חלק משריר הטרפז, אך יש ביכולתו לפעול בנפרד משאר השריר ולבצע את התנועה של הרמת שכמה. השריר מתחבר מהשכמה ונמשך לאורך הצוואר עד שהוא מתחבר לבסיס הגולגולת.
שני השרירים האלה עובדים קשה כאשר סוחבים דברים בידיים. בהרבה מקרים אנשים העובדים שעות ארוכות מול מחשב מבצעים כיווץ לא רצוני של שרירים אלו, דבר שיכול לגרום לכאבים באזור השכמות ולשכמות תפוסות. - הורדה – תנועה של הורדת השכמות מתבצעת כאשר השכמה נעה מטה. השריר העיקרי המבצע תנועה זאת הוא שריר הטרפז התחתון המרכיב את שריר הטרפז וגם לו היכולת לפעול בנפרד משאר השריר כדי לבצע את התנועה של הורדת השכמה.
- רוטציה כלפי מעלה – תנועה של סיבוב של השכמה מעלה. זוהי תנועה שהשכמה עושה כאשר מרימים את היד הצידה ולמעלה. השרירים המבצעים תנועה זאת הם שריר הטרפז (העליון והתחתון יחד) ושריר הלוואטור סקפולה.
- רוטציה כלפי מטה – תנועה של סיבוב של השכמה מטה. זוהי תנועה שהשכמה עושה כאשר מושכים משהו מלמעלה או שמושכים את עצמנו למעלה, למשל כאשר מבצעים עליית מתח. השרירים המבצעים תנועה זאת הם מקרבי השכמה והטרפז התחתון.
טיפול בכאבים בשכמות ושכמות תפוסות
המיקום הנפוץ ביותר לכאב שכמות הוא החלק העליון של השכמה, בצדו של בסיס הצוואר. כאבים בשכמות ובצוואר יכול להיות מקומי ונקודתי, אך במקרים רבים הוא מלווה בכאבי צוואר או בהקרנה של הכאב לכיוון הכתף. כאב באזור זה נובע לרוב משריר מרים השכמה (לוואטור סקאפולה). אחת הדרכים היעילות לטיפול בכאב זה הוא טיפול בגלי הלם וחיזוק של שרירי הצוואר וחגורת הכתפיים. הטיפול בגלי הלם מסייע בהפחתת הכאב ובכך מאפשר לתרגל טוב יותר את שרירי השכמה והצוואר במטרה לטפל בכאבים בשכמות ובצוואר. הכאב במיקום זה יכול להיווצר בשל עבודה ממושכת מול מחשב, עבודה הדורשת הרמה של היד מעל גובה כתף או עבודה הדורשת סחיבה של משאות כבדים. לעיתים הכאב יכול להיגרם מאימוני כושר לא מאוזנים. גורם נוסף היכול לעורר כאב באזור הוא לחץ, שבפעמים רבות מתאפיין גם בשכמות תפוסות.
מיקום נוסף של כאב שכמות הוא בין השכמה לעמוד השדרה, בכחצי מגובה השכמה. במקרה זה סביר יותר שהכאב נובע מקבוצת השרירים מקרבי השכמות ומהטרפז האמצעי. הסיבות להיווצרות הכאב לא מספיק מבוססות, אך אצל הרבה אנשים הסובלים מכאב באזור זה ניתן לראות חולשה של השרירים שמניעים את השכמה ומאפשרים את תפקודה האופטימאלי. במקרה זה יש לחזק את שרירי השכמה השונים ולשפר את השליטה המוטורית בכתף. שיפור של השליטה המוטורית נעשה באמצעות תרגילי קואורדינציה שונים עם היד. חלק מהתרגילים יבוצעו בנשיאת משקל על היד, לדוגמה ביצוע משימות שונות ביד אחת תוך כדי הישענות על היד השנייה. תרגילים אחרים יכללו ביצוע משימות עם היד ללא נשיאת משקל, לדוגמה תרגול זריזות ותגובות למצבים משתנים. גם במקרה זה טיפול בגלי הלם יכול לעזור להוריד כאב וכך לאפשר תרגול טוב יותר של כל הפרמטרים הנדרשים. דבר נוסף היכול לעזור במקרה של כאבים באמצע השכמות הוא טייפינג ריגידי – טייפ קשיח שבעזרתו ניתן לקבע את השכמה ולאפשר תפקוד טוב יותר וללא כאב עד שהשכמה תתחזק מספיק ולא יורגשו כאבים.
אצלינו בקליניקה, תוכנית הטיפול בכאבים בשכמות נקבעת לאחר סקירה היסטורית של הבעיה ובדיקה קלינית שבה מאתרים את מוקד הכאב, התסמינים הנלווים לו וטווחי התנועה שנפגעו. לאחר מכן, מתאימים את התרגילים בהתאם לצרכים הייחודיים של כל מטופל ומטופלת ולפעילויות היומיומיות והספורטיביות שבהן עוסק/ת, אם עבודה מול המחשב או להרים את הילד/ה ואם ביצוע תרגילי מתח או הנפות.