ב ל ו ג

מים בברך

מים בברך טיפול

מים בברך או בצקת בברך הוא מצב נפוץ שבו נוזלים מצטברים בברך, לרוב בגלל פציעה, דלקת או זיהום. המצב מלווה בכאבים ומגביל את התנועה, בעיקר בהליכה, בירידה במדרגות ובכריעה. כאשר יש מים בברך טיפול פיזיותרפיה מותאם יכול להקל על הכאבים ולשפר את איכות החיים.

 

מים בברך, ובמינוח המקצועי – תפליט פרקי(Joint Effusion) , או בצקת בברך הוא מצב רפואי שבו מצטברים נוזלים בתוך מפרק הברך או סביב לו. זהו מצב שכיח הנגרם ממגוון רחב של סיבות, כולל פציעות, דלקות וזיהומים. מים בברך עלולים לגרום לכאב ולאי-נוחות בביצוע של מגוון פעולות שגרתיות. התלונות הנפוצות ביותר הן כאב בזמן הליכה והתגברות הכאב ככל שמרחק ההליכה גדול יותר, כאב בזמן ירידה ועלייה במדרגות, כאב לאחר עמידה ממושכת, כאב בזמן ביצוע פעולות הדורשות כיפוף ויישור של הברך כמו כריעה, ישיבה וקימה מכיסא, נהיגה וריצה. הכאבים משפיעים על ביצוע של פעולות יומיומיות, כמו לסדר את הבית או לשחק עם הילדים. פעולות אלה, שלרוב נעשות באופן טבעי וללא כל מחשבה, הופכות למאתגרות כאשר יש מים בברך. במים בברך הטיפול הנכון והתאמת הפעילויות יכולים לעזור בניהול הכאב ובשיפור איכות החיים.

 

מאיפה מגיעים מים לברך?

מפרק הברך הוא חלל סגור אשר עטוף בקפסולה. קפסולת הברך היא מעטפת רקמתית העוטפת את מפרק הברך ומספקת לו יציבות, הגנה והזנה. הקפסולה מורכבת משתי שכבות – חיצונית ופנימית:

  • השכבה החיצונית היא שכבה סיבית חזקה שעוטפת את המפרק מבחוץ. תפקידה של השכבה החיצונית הוא לספק יציבות למפרק.
  • השכבה הפנימית, הנקראת גם הקרום הסינוביאלי, היא רקמה רירית דקה המייצרת את הנוזל הסינוביאלי שממלא את חלל המפרק.

 

מה זה מים בברך?

מים בברך הם למעשה הנוזל הסינוביאלי הממלא את חלל המפרק. זהו נוזל סמיך המצוי בתוך החלל של המפרק. תפקידיו העיקריים של הנוזל הסינוביאלי הם:

  • שימון המפרק – הנוזל מפחית את החיכוך בין הסחוסים והעצמות הנעות במפרק, דבר שמאפשר תנועה חלקה.
  • ספיגת זעזועים – הנוזל מסייע בהפחתת עומסים וזעזועים המופעלים על המפרק במהלך תנועה או פעילות פיזית ובכך מגן על המפרק מפני נזקים.
  • תזונת הסחוס – הנוזל מספק חומרים מזינים לסחוס המצפה את קצות העצמות במפרק אשר אין לו אספקת דם ישירה.

חשוב להדגיש כי הימצאות הנוזל הסינוביאלי במפרק הברך היא הכרחית לתפקוד תקין של המפרק ועל כן תמיד יש מים בברך (או יותר נכון נוזל סינוביאלי). הבעיה מתחילה כשיש כמות גדולה מדי של מים בברך.

 

מה הסיבות למים בברך?

מים בברך הוא מצב של הצטברות מוגברת של נוזל סינוביאלי בברך אשר יכולה להיגרם ממספר גורמים שונים:

  • פציעות – פציעות כמו קרע במניסקוס, קרע ברצועות או חבלה ישירה בברך יכולות לגרום להצטברות נוזלים כתוצאה מדלקת או מדימום פנימי. פציעות אלו מתרחשות לרוב לספורטאים או לאנשים העוסקים בפעילות גופנית מאומצת. במצב של פציעות טראומטיות, כמו קרע של הרצועה הצולבת, סביר שיהיה דימום במפרק, גורם שמוסיף לתחושה שיש בצקת בברך.
  • דלקות פרקים – דלקת מפרקים ניוונית (אוסטיאוארתריטיס) ודלקת מפרקים שגרונית הן סוגים של דלקות שעלולות לגרום להצטברות נוזלים בברך. דלקות אלו גורמות לנזק למפרק ולרקמות הסובבות אותו, דבר שמוביל להיווצרות של עודף מים בברך.
  • שימוש יתר או עומס יתר – פעילות גופנית מוגברת או תנועות חוזרות ונשנות יכולות לגרום לדלקת במפרק, להצטברות נוזלים ולהיווצרות של בצקות בברך.
  • מחלות סיסטמיות (מערכתיות) – מחלות גאוט (שיגדון) או פסאודוגאוט (שיגדון מדומה) גורמות להצטברות גבישים במפרק הברך, דבר שמוביל לכאב ולנפיחות. כמו כן, מחלות כמו זאבת יכולות לגרום לדלקת פרקים משנית וכך להביא למצב של מים בברך.

 

מהם התסמינים של מים בברך?

התסמינים של בצקת בברך הם:

  1. נפיחות – הברך נפוחה יותר מהרגיל. קל להבחין בכך כאשר יש הרבה מים בברך, אך אם כמות הנוזלים בברך היא רק מעט גדולה מהרצוי, כנראה שלא יהיה לכך ביטוי חיצוני ויהיה קשה לשים לב לכך.
  2. כאב – הכאב הנגרם ממים בברך יכול להיות קל עד חמור, תלוי במידת הנפיחות ובגורם הראשוני למצב.
  3. קושי בתנועה – הנפיחות והכאב עשויים להגביל את טווח התנועה של הברך ולהקשות על ביצוע של פעילויות יומיומיות כמו הליכה, כיפוף הברך ויישורה.
  4. חום מקומי – האזור סביב הברך יכול להרגיש חם למגע, במיוחד במקרים של דלקת או של זיהום.
  5. נוקשות – הברך עשויה להרגיש נוקשה, בעיקר לאחר מנוחה או בקימה משנת הלילה.
  6. תחושת כובד – הברך עשויה להרגיש כבדה או לא יציבה.

 

מים בברך – טיפול

כאשר מתמודדים עם בצקת בברך, חשוב להבין שטיפול מוצלח אינו מתמקד רק בהורדת הבצקת עצמה, אלא הוא דורש גישה מעמיקה יותר המביאה בחשבון לא רק את הבעיה אלא גם את הגורם לה.

השלב הראשון בתהליך הטיפול במים בברך הוא זיהוי הגורם הבסיסי לבעיה, שכן בצקת בברך יכולה להיות תוצאה של מגוון רחב של מצבים רפואיים שונים. טיפול בבעיה אחת לא זהה לטיפול בבעיה אחרת, למשל טיפול בדלקת שונה מטיפול במים בברך עקב שימוש יתר במפרק. רק לאחר שמזהים את הגורם המרכזי לבעיה, ניתן לבנות תוכנית טיפולית מותאמת שתסייע להקל על התסמינים. כאשר מזהים את הגורם למים בברך טיפול ממוקד בגורם הבסיסי מאפשר לא רק לשפר את איכות החיים ולחזור לפעילות קשות לביצוע, אלא גם להוריד את הסיכוי לחזרת הבעיה בעתיד ולשמור על הבריאות הכוללת של המפרק.

אצלנו בקליניקה, האבחנה מתבצעת בטיפול הראשון והיא כוללת שני שלבים:

השלב הראשון כולל ראיון שבו נערך תשאול על ההיסטוריה הרפואית של המטופל/ת ועל ההיסטוריה של התפתחות הבעיה: מתי התחילה, איך התפתחה, איזה פעולות מעלות כאב ואיזה פעולות לא, אם יש כאב במנוחה, אם הכאב מעיר מהשינה וכדומה.

השלב השני של הטיפול במים בברך כולל את הבדיקה הקלינית. בשלב זה הפיזיותרפיסט/ית יעשה בדיקות פיזיות על בסיס המידע שנמסר בתשאול קודם לכן. מיד לאחר הבדיקה נתחיל בטיפול. במהלך הטיפול נבצע תרגילים מותאמים ונשתמש בטכנולוגיה מתקדמת כגון טיפול בלייזר, חשמל, אולטרסאונד, טקאר, תהודה מגנטית ומכשיר הפרימוס.

במהלך הפגישה הראשונה יינתן למטופל/ת כל המידע הרלוונטי שיעזור להבין מה מקור הבעיה, מהן אפשרויות הטיפול, מהי מסגרת הזמן של התהליך הטיפולי ומהו הפוטנציאל השיקומי באופן כללי.