ב ל ו ג

כאבים בצוואר

טיפול פיזיותרפיה לצוואר

אין מי שלא מכיר את התחושה של כאבים בצוואר, את כאבי הראש הנלווים להם ואת התסכול בחוסר התנועה של הצוואר. ישנן בעיות שונות המתבטאות בכאבי צוואר, ולכל אחת מהן דרכי טיפול שונות. בטיפול פיזיותרפיה לצוואר מזהים את הגורם לבעיה ולפיו מתאימים את הדרך הטובה ביותר להקל על הכאבים ולשפר את המצב

כאבי צוואר הם תופעה שכיחה בקרב האוכלוסייה, הם יכולים לנבוע מטראומה או מתנועה שעשינו במהלך פעילות ספורטיבית או בתאונת דרכים. כאבים יכולים להתחיל גם ללא רקע טראומתי, אם באופן פתאומי ואם באופן הדרגתי עקב שינויים ניווניים של מערכת השריר והשלד. כאבים בצוואר יכולים להקרין לאזורים אחרים וכן הם יכולים להגביל את התנועה ולפגוע באיכות החיים.

לפחות 60% מהאנשים יסבלו מכאבים בצוואר במהלך החיים, בעיקר בעשור הרביעי. הכאב יכול להימשך בין כמה ימים לכמה שבועות ואף חודשים, ובכ-10% מהמקרים הוא מתפתח לכאב כרוני.

לרוב כאבי צוואר מסווגים לשלושה שלבים –

  1. שלב אקוטי – עד 6 שבועות
  2. שלב סאב אקוטי – 6 עד 12 שבועות
  3. שלב כרוני – מעל 12 שבועות

פתולוגיות שעלולות לגרום לכאבי צוואר

ישנם מספר גורמים נפוצים לכאבי צוואר:

  • עומס יתר – עומס יתר לשרירי הצוואר או לאחד המבנים האנטומיים האחרים בצוואר שנוצר עקב אימון או כל פעילות אחרת.
    העומס יכול לגרום להתכווצויות של שרירי הצוואר ושל שרירי הגב העליון. תופעה זו עלולה להופיע גם עקב עומס יתר על הצוואר בשל פעילות ספורטיבית, חוסר שינה ואפילו לחץ נפשי.
    התסמינים הנפוצים של עומס יתר הם כאבים, צוואר תפוס וקשיחות של הכתפיים ושל הגב העליון.
  • ספונדילוסיס צווארי (אוסטאוארטריטיס של הצוואר) – זוהי הגדרה כללית לשינויים ניווניים של עמוד השדרה הצווארי. השינויים משפיעים על הדיסקים שבין החוליות ועל המפרקים בין החוליות, והם יכולים לגרום גם להיצרות של תעלת השדרה ושל המרווחים שמהם יוצאים העצבים בדרכם לאיברי המטרה שלהם.
    זהו מצב מאוד נפוץ אשר מתפתח עם הגיל, כאשר כ-90% מהאנשים מעל גיל 60 סובלים ממנו, אך מרבית האנשים עם המצב כלל אינם סובלים מתסמינים.
    התסמינים של ספונדילוסיס צווארי הם כאבי צוואר, חולשה, תחושת נמלול בידיים ובכתפיים, כאבי ראש ופגיעה בטווחי התנועה של הצוואר.

 

  • מיאלופתיה צווארית – מצב שבו עמוד השדרה עובר שינויים ניווניים אשר מובילים להיצרות של תעלת חוט השדרה או של התעלה שבה עובר העצב. ההיצרות יכולה לגרום לנזק או לגירוי עצבי.
    התסמינים של מיאלופתיה צווארית הם כאב, חולשה היכולה לבוא לידי ביטוי בחלקים שונים בגוף ואובדן טווחי תנועה.
  • רדיקולפתיה צווארית – מצב שלרוב מתרחש בעקבות גירוי שנגרם לעצב על ידי גוף חיצוני שלוחץ עליו, כמו פריצת דיסק או ארטריטיס של החוליות.
    התסמינים הנפוצים של רדיקולפתיה צווארית הם כאב, חולשה בידיים, שינוי תחושה ועקצוצים בידיים.
  • Whiplash (“הצלפת שוט”) – מצב המתרחש בעקבות טראומה של עמוד השדרה הצווארי לאחר תנועה פתאומית שבה הצוואר נע קדימה או אחורה במהירות גבוהה (נפוץ בתאונות דרכים). וויפלאש יכול להשפיע על הרקמות ועל המפרקים של עמוד השדרה הצווארי.
    התסמינים של וויפלאש הם כאב חזק בצוואר, התכווצות שרירים חריפה, כאבי ראש, כאבי אוזניים, כאבי לסת ואובדן טווח התנועה.

הערכה קלינית של פיזיותרפיסט לכאבים בצוואר

כאשר סובלים מכאבים בצוואר, מומלץ לפנות לפיזיותרפיסט שיעזור בתהליך האבחון ובטיפול בבעיה.

תהליך האבחון מורכב מכמה שלבים – סקירת הרקע וההיסטוריה של המטופל, בדיקה קלינית, ולעתים הפניה לבדיקת הדמיה אשר מסייעת באבחון מקור הבעיה וחומרתה.

  1. רקע והיסטוריה של המטופל – נשאל מתי התחיל הכאב, אם יש הקרנות לידיים, באיזה אזור בצוואר הכאב מורגש, ואם הוא התחיל בעקבות טראומה או ללא סיבה מוגדרת. כמו כן, נברר אם המטופל קיבל טיפול בעבר ואם הטיפול שיפר את המצב או החמיר אותו.
  2. בדיקה קלינית – נבצע בדיקה קלינית ופונקציונלית, בהתאם לחשדות שיעלו מהתשאול הראשוני. לרוב הבדיקה כוללת בדיקה של טווחי תנועה בצוואר, באיזה תנועות מתעורר כאב, ואם ישנו אבדן כוח או שינוי תחושה בידיים ובכתפיים. המסקנות ינחו את הפיזיותרפיסט בבניית תוכנית השיקום ובבחירת התרגילים והעומסים הנדרשים לטיפול ולהקלה על הכאב.
  3. בדיקת הדמיה – סוג הבדיקה משתנה בהתאם לסוג הבעיה ולמאפייני הכאב:
    • רנטגן – צילום המסייע לאתר אזורים בצוואר שבהם העצם גדלה על המפרק ומפעילה לחץ על העצב.
    • MRI – סקירה המציגה פגיעה של עצמות ושל הרקמות הרכות, לרבות העצבים וחוט השדרה.

טיפול פיזיותרפיה לכאבים בצוואר

טיפולי הפיזיותרפיה השכיחים ביותר לטיפול בכאבי צוואר כוללים חיזוק האזור, תרגול טווחי תנועה וטיפול ידני.

חיזוק אזור הכאב

מחקרים מראים שחיזוק הצוואר (שרירים קדמיים ושרירים אחוריים), הכתפיים והגב העליון יכול להקל באופן מידי על כאבי הצוואר ועל כאבי הראש הנלווים להם, וכן להפחית את הכאבים לטווח הארוך.

תרגול טווחי תנועה

עבודה על טווח התנועה באמצעות טכניקות ידניות הכוללות לחיצה על החוליות תוך כדי תנועה (מוביליזציה). המוביליזציה נעשית מצד הפיזיוטרפיסט או בעזרת רצועה שהמטופל מחזיק בזמן התרגול.
לדוגמה, תרגיל שבו המטופל מחזיק את הרצועה בשתי הידיים בזמן שהרצועה לוחצת על הצוואר, באזור החולייה הכואבת, כאשר המטופל מזיז את הראש ואת הצוואר.

טיפול ידני (מנואלי)

טיפול ידני (מנואלי) הוא שיטת טיפול הכוללת עיסוי ומוביליזציה של האזור הכואב. מחקרים הוכיחו שמוביליזציה בשילוב תרגילים לצוואר מסייעים בהפחתת הכאב ומקלים על מגבלות התנועה של הצוואר.